La trei săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, preţurile produselor agricole cheie au crescut, potrivit unei analize CNN.
Ucraina este cel mai mare producător global de floarea-soarelui (17,5 milioane tone anual), urmată de Rusia (15,5 milioane tone) și Uniunea Europeană (peste 10 milioane tone). Este, de asemenea, cel mai mare producător global de ulei de floarea soarelui, urmată de Rusia și Uniunea Europeană. Uniunea Europeană se aprovizionează cu jumătate din cantitatea de porumb pe care o consumă din Ucraina și cu o treime din îngrășăminte din Rusia. Belarus este un alt furnizor important de îngrășăminte, ale căror prețuri au crescut brusc, odată cu majorarea tarifului gazelor naturale.
Un oficial rus a anunțat intenția Federației Ruse de a interzice exporturile de zahăr, până la sfârșitul lunii august și exporturile de grâu, orz, secară și porumb până la jumătatea acestui an. Măsura ar fi necesară pentru a proteja consumul intern. Într-o anumită limită, pe baza unor licențe, exportul de cereale ar putea continua.
Pentru pentru fermierii români, conflictul armat din Ucraina poate fi o fereastră de oportunitate. Dacă recoltele de la jumătatea anului vor fi mari, România poate suplini parțial lipsa producției din Ucraina și absența Rusiei de pe piețele de export, RFI România.
Invitat în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu, Emil Boc a precizat că agricultura românească ar trebui susţinută acum mai mult ca niciodată.
“Acum ar trebui să facem o prioritate naţională din producţia de grâu şi ulei de floarea soarelui. Pentru a ajuta lumea, agricultura ar trebui mai mult ca niciodată susţinută. Doamne fereşte să nu trecem dintr-o criză sanitară, în una alimentară. Sunt convins că cei din Guvern au o strategie în acest sens”, a precizat Boc la Napoca Live.