Boc: Cer să se respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică. Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță, reamplasate aşa cum au fost iniţial

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunţat că a cerut ca Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță să fie reamplasate aşa cum au fost iniţial.

“Precizări cu privire la Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță. 

Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu.

De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului.

Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică.

Solicit tuturor celor implicați în acte de proiectare și avizare a lucrărilor de for public să respecte dimensiunea multiculturală a orașului nostru și să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră”, a anunţat Boc, pe pagina sa de Facebook.

Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca a făcut un apel public în contextul în care bustul savantului Emil Racoviță a fost îndepărtat de pe strada Mihail Kogălniceanu. De asemenea, apelul lansat a făcut referire şi la Grupul statuar „Școala Ardeleană” care a rămas fără soclu în urma lucrărilor de modernizare a străzii. 

Proiectul de reamenajare a străzii Kogălniceanu a fost realizat de firma condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő.

Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József.

Napoca Live a solicitat un punct de vedere din partea arhitectului Macalik Arnold Ernő, dar până la momentul publicării articolului nu a primit niciun răspuns.