În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Mircea Pop a vorbit despre sistemul judiciar din România.
“Între ceea ce am învățat în facultate și ce am găsit în practic erau prea puține legături. Am terminat facultatea în urmă cu mulți ani. În momentul în care am intrat în practică, nimeni nu îți spunea cum se face o cerere, cum se face un contract. Pentru mulți practicieni a fost destul de greu. Nu cred că sistemul s-a schimbat foarte mult.
La prima vedere sistemul cu jurați, care se aplică în dreptul penal, nu în dreptul civil, ar funcționa. Jurații sunt aleși din comunitatea locală, sunt cei care îndeplinesc anumite condiții de stabilitate în acea comunitate și o condiție esențială este să nu aibă nicio legătură cu dreptul. Participanții la procesul penal fie că e avocat, fie că e procuror, trebuie să convingă jurații că acel om este vinovat sau nevinovat. În România ar fi destul de greu cred eu, pentru că sistemul de educație general este din punctul meu de vedere unul total greșit, pentru că este un sistem în continuare teoretic. Adică tinerii nu au materii de studii, precum educație civică, educație fiscală, tot felul de materii care i-ar putea ajuta ca atunci când pășesc în viață să aibă cunoștințe practice”, a spus avocatul Mircea Pop.
Întrebat fiind ce părere are despre oamenii tineri care intră în magistratură, avocatul Mircea Pop a spus că:
“Mă uit cu ochi triști. Aceasta este o poveste pe care noi practicienii o avem demult timp. Există state în SUA în care există legislație cu privire la accederea în magistratură, punând condiții foarte clare. De exemplu, să fie 10 ani avocat pledant, să aibă în toți acești 10 ani o medie a încasărilor anume prevăzută. Ce nu vrea sistemul să înțeleagă este că un judecător care astăzi termină facultatea de drept la 23-24 de ani, mai face 2 ani de institut, la 26 de ani este aruncat într-o sală de judecată să rezolve problemele oamenilor, să împartă dreptatea. Atâta timp cât nu are experiențe de viață, nu cred că poate să împartă dreptatea. Împarte justiție, dar nu dreptate”.
Avocatul a mai vorbit şi despre cei care se retrag din activitate prea devreme.
“La aproape 50 de ani când ești în plină putere și mai ales într-o experiență semnificativă de viață și profesională, să te retragi mi se pare o greșeală. Dacă aș avea puterea, aș face de exemplu o vechime mai mare pentru retragerea din magistratură, nu neapărat acum, să spunem din anul 2030 se poate ieși la pensie doar cu 30-35 de ani vechime. Să nu șocăm corpul magistraților. În momentul în care magistrații cu 25 de ani vechi ies la pensie, se creează locuri libere. Locuri către trebuie ocupate. Îi împingi pe cei cu vechime mai mică. Locurile la judecătorie se ocupă normal de absolvenți. Se întinerește corpul magistraților cu efecte devastatoare pentru oameni, pentru societate”, a spus avocatul Mircea Pop la NapocaFM.