În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Ciprian Păun a vorbit despre principalele provocări ale dezvoltatorilor imobiliari.
“Avem de-a face cu o acumulare agitată de capital și în același timp nevoia de a schimba zona de locuire, nevoia de confort suplimentar este pregnantă în societatea românească. Din aceste considerente dezvoltatorii imobiliari au identificat o nevoie în piață și ei nu fac altceva decât să satisfacă această nevoie. Din această grabă cu care ei vin să răspundă acestei nevoi s-au născut și foarte multe erori urbanistice, pentru că în funcție de dezvoltarea orașelor într-un anumit context juridic-economic de cele mai multe ori atât consumatorii cât și ofertanții s-au orienat pentru nivelul de locuire, nu și pentru tot ceea ce înseamnă ecosistemul de locuire, fie că discutăm de băncuțe în afara ansamblului rezidențial, fie că discutăm de locuri de parcare suficiente, de locuri de joacă pentru copii. Dreptul urbanismului este reglementat printr-o prevedere legislativă arhaică. E vorba de Legea 50 din 1991 și ulterior avem o reglementare cu privire la regulamentele Planurilor Urbanistice Generale, Planurilor Urbanistice Zonale în anul 2001, care a fost modificată ulterior prin diferite acte normative. În principiu suntem într-o zonă a arhaismului legislativ”, a spus avocatul Ciprian Păun.
De ce un dezvoltator imobiliar a putut să construiască în urmă cu 4 ani un imobil care nu are design corespunzător?
“Planurile Urbanistice Generale sunt gândite pentru o dezvoltare altfel a societății și care să permită până la urmă convieţuirea cât mai eficientă și cât mai armonioasă a cetățenilor din localități în respectivele zone. Se naște o întrebare în rândul dezvoltatorilor: De ce unul a putut să construiască în urmă cu 4 ani o asemenea hidoșenie, iar eu astăzi după 4 ani nu pot să construiesc un imobil frumos? Fiecare autorizație de construcție sau fiecare Plan Urbanistic Zonal care modifică Planurile Urbanistice Generale trebuie interpretate în contextul perioadei în care ele sunt aprobate. În principal accesul la infrastructura rutieră este foarte important în momentul acesta. Vedem o preocupare majoră din partea multor orașe de a limita cât mai mult folosirea autoturismelor personale și folosirea mijloacelor de transport în comun”, a precizat avocatul Ciprian Păun la NapocaFM.
De asemenea, Ciprian Păun a menţionat că, municipiul Cluj-Napoca este un oraş frumos, însă dezvoltatorii imobiliari trebuie să fie atenţi şi la calitatea vieţii locuitorilor.
“Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă că suntem într-un moment în care trebuie să ne uităm mai mult către zona verde, mai mult către un anumit design al imobilelor. Eu cred că Clujul în ciuda multor discuții care au existat în mass-media este un oraș foarte frumos și chiar anumite cartiere arată bine. Sunt excepții care să ne arate că trebuie să avem o preocupare mai atentă pe zona de design urbanistic, pe zona de parcări, dar eu cred că orașul nostru arată frumos”, a menţionat avocatul Ciprian Păun.