„Armenopolis, în prag de sărbătoare” - colinde și expoziție de artă tradițională

 
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria Gherla, organizează joi, 8 decembrie 2022, evenimentul „Armenopolis, în prag de sărbătoare”.
Este vorba despre activitatea finală din cadrul proiectului cultural-educativ „Micii Meșteri Mari”, coordonat de prof. Daniela Katona, care a debutat în vară și-n cadrul căruia zeci de elevi au învățat mai multe meșteșuguri tradiționale.
Manifestarea, care constă într-o expoziție de artă tradițională, cu participare internațională, va debuta la ora 14:30, la Muzeul de Istorie din Gherla. Aici vor putea fi admirate lucrări inspirate din arta tradițională, realizate de elevi: icoane pe sticlă, cusături, împletituri din fibre vegetale, podoabe din mărgele, opinci și multe altele.
Expun elevi din Gherla - Școala Gimnazială nr.1, Liceul Tehnologic, Liceul Teoretic „Kemeny Zsigmond”, Liceul „Ana Ipătescu”, Liceul „Petru Maior” și Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla; Școala Gimnazială Mintiu Gherlii, din Dej - Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej; Clubul Copiilor - Horezu, Clubul Copiilor- Oltenița, Școala „Regina Maria” din Vintileasca, Vrancea, Clubul Copiilor Avrig, Gimnaziul „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș; din Republica Moldova -satul Răuțel- raionul Fălești și satul Palanca – raionul Călărași; din Ungaria - școala din Oroshaza și din Kozarmisleny, din Belgia - Mara Corăbean și din Italia - Daria Hurlui.
Evenimentul va fi întregit de colinde și obiceiuri de iarnă, prezentate pe scena din curtea Muzeului de Istorie de grupuri de colindători de la școlile din Gherla și Dej: Liceul Teoretic „Kemeny Zsigmond”, Școala Gimnazială nr. 1, Liceul „Petru Maior”, Liceul „Ana Ipătescu” Gherla și Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla și Structura Dej.
Activitățile din cadrul proiectului cultural-educativ „Micii Meșteri Mari” au fost destinate în special tinerilor pasionați de meșteșugurile tradiționale, pentru a-i apropia de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc.