O elevă a Cercului de Film-TV de la Palatul Copiilor Cluj, unul dintre moderatorii ceremoniei Sustainability Award – Prix Film4Climate din Islanda

Sâmbătă, 10 decembrie, ora 20:00, va avea loc ceremonia European Film Awards de decernare a premiilor European Sustainability Award – Prix Film4Climate, organizată de Academia Europeană de Film în Islanda. Este un moment special, deoarece unul din moderatorii evenimentului este Raluca Nemeti, elevă a Cercului de Film-TV de la Palatului Copiilor Cluj

Raluca, în vârstă de 17 ani, elevă la Colegiul Ortodox “Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, specializarea Filologie, face parte din Cercul de Film-TV de 6 ani.

“Este o mare onoare să pot participa la un astfel de eveniment, cu atât mai mult cu cât reprezint vocea unei întregi generații care dorește să se facă auzită cu privire la efectele dezastruoase ale poluării și schimbărilor climatice. Participarea mea la Cercul de Film-TV m-a învățat să colaborez cu tineri care împărtășesc aceeași pasiune ca mine. În cadrul Cercului ne înscriem constant la diverse festivaluri și competiții, iar pentru acestea realizăm scurtmetraje. Tot aici am învățat să dezvoltăm proiecte și să muncim în echipă. Consider că cei care doresc să pornească pe acest drum trebuie să abordeze cu seriozitate hobby-urile și pasiunile lor, să se implice activ, iar în timp, tot efortul va fi răsplătit”, a declarat Raluca Nemeti, pentru Napoca Live.

În cadrul celei de-a 35-a ediții a Premiilor Filmului European, care va avea loc pe 10 decembrie la Reykjavík, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, va accepta noul premiu pentru sustenabilitate – Prix Film4Climate 2022. Premiul este acordat programului ambițios și revoluționar „European Green Deal”, care a fost lansat de Comisie sub președinția Ursula von der Leyen.

Premiul Prix Film4Climate va fi înmânat Președintelui Comisiei Europene de 3 tineri europeni, Raluca din România, Ahmad din Suedia și Vilhjalmur din Islanda. Doi dintre prezentatori, Raluca și Ahmad, fac parte din Consiliul Tineretului care co-creează European Film Club. 

“Este o oportunitate care reprezintă un mod de a promova România. Raluca reuşeşte să ajungă la 17 ani atât de departe. Fiind prezentă la un eveniment de aşa amploare validează munca noastră pe care noi am făcut-o în toţi aceşti ani cu ea. Se poate şi în România. Eleva a fost desemnată de catre Academia Europeană de Film în parteneriat cu Comisia Europeană.

Raluca se află printre primii copii care au venit la Cerc. Raluca s-a dedicat foarte, foarte mult implicării în activităţile de la Cerc şi în toate competiţiile şi a vrut să se dezvolte personal şi profesional. Ea când a venit la Cerc nu ştia să lucreze într-un program de editare şi acum a ajuns la un nivel de a utiliza efecte speciale în producţiile pe care ea le face. Printre altele, proiectele în care a participat anul trecut au fost concursul Mesajul Antidrog unde la faza judeţeană a primit locul I, a fost anul trecut la Boovie cu echipa ei şi în calitate de regizor şi editor de imagine a reuşit să facă un proiect care a câştigat menţiunea pe partea în care a fost înscrisă şi tot în cadrul concursului a câştigat premiul cel mare pentru scenografie şi costume. Ne mândrim cu ea”, a declarat Prof. coordonator Cercul de Film-TV, Alexandru Vlad, pentru Napoca Live.

Obiectivul Premiului este de a celebra mai mult decât doar filme care sunt produse conform celor mai de ultimă oră standarde durabile, ci de a încuraja industria cinematografică să-și conducă impactul influent către o abordare durabilă a economiei, societate și mediu, promovând un impact real în viețile indivizilor. Câștigătorul va primi un copac nativ din țara care găzduiește ceremonia Premiilor Filmului European, care va fi plantat la nivel local după ceremonia de premiere.

Cercul de Film-TV este un club de activități extrașcolare gratuite, din cadrul Palatului Copiilor Cluj, care își propune dezvoltarea creativității, abilităților tehnice și digitale, în vederea realizării și promovării de materiale video, folosind diverse echipamente tehnice, programe pentru calculator și alte resurse din sfera audiovizualului.

Cercul de Film-TV îşi doreşte să treacă de la nivel local, la nivel naţional sau chiar internaţional. Îşi doreşte să creeze o platformă, un hub, la nivel național/internațional de educație multimedia.

Mai multe informaţii despre Cercul de Film-TV pot fi găsite pe site-ul oficial, pagina de FacebookInstagram sau Tik Tok.