Arhitecta Gabriela Gal, despre ansamblul rezidenţial Wings din Cluj: Mă bucur să îl văd realizat. Este fascinant

Ansamblul rezidențial WINGS, situat în cartierul Zorilor din Cluj, pe strada Frunzișului, a fost inaugurat săptămâna trecută.

“Wings este primul proiect finalizat dintr-o serie pe care le avem  în lucru și prin care ne propunem să schimbăm radical modul  în care se construieste la Cluj. Am spus-o acum câțiva ani. Trecerea la verde nu va fi o revoluție, va fi o evoluție! De aceea, avem acum primul ansamblu din România dublu certificat EDGE și GREEN HOMES de către Banca Mondiala și România Green Building Council. Pentru că am construit pentru viitor, am extradotat clădirea cu putere electrică instalată necesară încărcării mașinilor electrice pentru toate cele 276 locuri de parcare existente. Orașele se schimbă și ne dorim să nu fim simpli părtași la schimbare, ci să fim cei care o provoacă și care ridică standardele în domeniul construcțiilor sustenabile”, a declarat Dorin Bob, CEO Studium Green.

În cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la NapocaFM, arhitecta ansamblului rezidential Wings, Gabriela Gal a precizat că, îşi doreşte să facă din ce în ce mai multe lucrări care să transmită un mesaj.

“Am fost emoționată la inaugurare. În ceea ce privește felul în care s-a construit, am avut dorința să particip la șantier. Mi-am mutat biroul pe șantier. Am stat acolo 9 luni. Am participat la etapele care mie mi s-au părut esențiale. Am fost acolo pentru a vedea felul în care se face diafragma curbă și pentru a găsi soluția tehnologică. Aripile au ridicat niște probleme tehnologice destul de mari. Nu mai există punct de referință, pentru că în România nu s-au mai executat astfel de construcții. A trebuit să găsim o soluție. Am început să merg pe șantier și să discut cu toată lumea. Am făcut diverse teste. Ideea e că am găsit soluția. Ca dezvoltator este în avantajul tău să creezi ceva sau să construiești ceva care rămâne imprimat în mintea omului şi care simbolizează ceva.

Mă bucur că o văd realizată. Asta mi se pare fascinant. Din câte am înțeles foarte multă lume a ales să își cumpere apartamente acolo tocmai datorită formei clădirii. Îmi doresc să fac lucrări în care pot realiza un concept. Vreau să pornim în direcția conceptului, a simbolisticii, a unor lucruri care transmit un mesaj prin formă, prin proporție”, a precizat Gabriela Gal la NapocaFM.

Potrivit reprezentanților Studium Green, Wings este primul ansamblu rezidențial din România dublu certificat EDGE și GREEN HOMES de către Banca Mondiala și România Green Building Council, depășind limita de performanță cu peste 20 % comparativ cu clădirile standard la consumurile de energie și apă, generând facturi mai mici pentru viitorii proprietari. Pe lângă cele 236 de spații dedicate parcării bicicletelor, ansamblul beneficiază de putere electrică instalată necesară încărcării mașinilor electrice pentru toate cele 276 locuri de parcare existente.