Ar putea fi transformate satele româneşti în unele inteligente?

Potrivit unui studiu realizat de Holisun şi Asociaţia Comunelor din România (ACoR) pe 356 de comune din ţară, 2\3 dintre ele nu folosesc încă o adresă oficială de email şi 93% dintre ele nu dispun de o strategie de digitalizare.

sate inteligente

Sursa: Studiu Holisun şi ACoR

În cadrul emisiunii România 4.0 de la NapocaFM, fondatorul Today Software Magazine, Ovidiu Mățan a explicat cum ar putea ajuta comunitatea de IT la transformarea satelor româneşti în unele inteligente.

“Comunitatea de IT se poate implica. Te poți implica o dată, de două ori, poți ajuta un sat. Să ajuți toate satele îți trebuie un program serios. Programul acela serios poate să vină doar din partea Statului. S-ar putea realiza. Părerea mea este că există internet peste tot. În momentul în care ai internet, ai acces la toate datele și poți să implementezi lucruri. Probabil că ar trebui mers cu un prototip. Faci un ghișeu inteligent într-un anumit sat și oamenii îl vor folosi. Trebuie să îi aduci pe oameni încet în zona aceasta. La un moment dat vor observa că mai bine trimiți un e-mail către Primărie decât să mergi până acolo. Pe de altă parte ei nu pot face digitalizare dacă nu este niciun interes din partea nimănui. De exemplu, fermierul este liniștit cu ce are el”, a spus Ovidiu Măţan la NapocaFM.