Antiviralul care blochează complet transmiterea de COVID-19 în 24 de ore

Cercetătorii de la Institute of Biomedical Sciences of Georgia State University anunță un astfel de medicament antiviral care blochează „complet transmiterea coronavirusului” în doar 24 de ore.

Este vorba despre Molnupiravir sau MK-4482 / EIDD-2801 (după numele de cod).

„Este singurul medicament administrat pe cale orală care blochează transmiterea SARS-Cov-2”, explică oamenii de știință americani în studiul publicat în Nature Microbiology.

Acest antiviral este dezvoltat la Emory University, din Atlanta, de către compania farmaceutică Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE).

Cercetătorii au precizat faptul că s-au făcut teste iniţiale pe dihori şi s-a observat o reducere substanţială a particulelor virale în urma administrării medicamentului. Apoi, animalele au fost puse în aceeași incintă cu alți dihori, care nu au fost tratați. Niciunul dintre dihorii din al doilea grup nu a fost infectat cu Covid-19.

„Considerăm că testele pe dihori sunt relevante pentru modelul de transmisie, deoarece aceste animale răspândesc cu ușurință SARS-Cov-2, dar de obicei nu ajung la forme grave ale bolii. Un model similar cu transmiterea la adulții tineri”, explică dr. Robert Cox, co-autor al studiului.

Medicamentul este administrat oral și poate fi utilizat la debutul bolii, având o triplă acțiune: reducerea riscului de a dezvolta o formă severă, reducerea perioadei de contagiozitate și blocarea rapidă a focarelor.

Acest medicament se află în faza a III-a a studiilor clinice pe oameni şi este administrat în diferite doze, la fiecare 12 ore, timp de 5 zile, pacienților diagnosticați cu COVID-19.