ANPC: România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare

România are suficiente stocuri de alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei, şi nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri, au transmis reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

ANPC a transmis, printr-un comunicat de presă, că președintele Autorității, Horia Constantinescu, a avut o discuție cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine.

”România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantități atât de mari de către un număr considerabil de cetățeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obișnuită a lanțului comercial”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

ANPC a mai informat că se află în permanentă legătură cu reprezentanții marilor retaileri. 

„De altfel, simpla mutare a unor cantități mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă.  Am întâlnit asemenea situații, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creșterii accelerate a prețurilor, în perioada următoare. Și atunci, și cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul și cantitatea de alimente care se vor altera și vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, a mai precizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.