Între 17 și 24 iunie 2022, la Cluj Napoca are loc Transylvanian Clusters International Week.
Acest eveniment, organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, a ajuns la cea de a 7-a ediție, de data aceasta într-un format extins, de o săptămână, cu multe oportunități antrenante și activități interactive.
Miercuri, 22 iunie, a avut loc aniversarea de 10 ani de Cluster Mobilier Transilvan la Transylvanian Clusters International Week în Cluj-Napoca.
“Au trecut repede acești 10 ani. Totul a plecat de la un nucleu de oameni care au văzut anumite beneficii în colaborare versus să depășească o anumită mentalitate de competitori direcți. Munca este Project-Based. Se dezvoltă anumite idei, ele trebuie implementate. Noi tot timpul am fost oameni de acțiune și căutam să și implementam și nu doar să discutăm. Atunci era nevoie de resurse. Căutam finanțare și parteneri din interior care să contribuie efectiv. În felul acesta am făcut capacități noi de producție, am modernizat fabrici, am început să facem propuneri de politici publice, am început să încurajăm Start-Up-urile. Avem în momentul de față 6 proiecte internaționale care vin din ultimii 2-3 ani. Toate aceste lucruri sunt adunate pe parcursul a 10 ani. Ideea este că totul se raportează la oameni. Oamenii sunt cei care au energie și dorință. Ei pun în practică lucrurile. Fără oameni este complicat să faci ceva. Trebuie să îți asumi lucruri și să fii consecvent”, a declarat Managerul Clusterului Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan, pentru Napoca Live.
Cluster Mobilier Transilvan a fost înființat în 2012 pentru a sprijini industria de mobilier, cu scopul declarat de a susține creșterea competitivității, atât pe plan național, cât și internațional. Încă de la constituire, printre membrii fondatori se găsesc IMM-uri, organizații de cercetare, universități și catalizatori. Viziunea Clusterului Mobilier Transilvan este că genereze dezvoltarea economică prin colaborarea strategică a factorilor interesați.
Transylvanian Clusters International Week
Prin tema abordată, CLUSTERS’ SOLUTION: SUSTAINABLE BUSINESS PERFORMANCE, suita de evenimente aduce la un loc oameni, idei și proiecte care propun soluții inovatoare pentru cea mai fierbinte provocare a afacerilor de astăzi: Cum poate fi atinsă performanța prin metode, procese și instrumente sustenabile, într-un context atât de complex?
Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord adună ecosistemul regional datorită legăturilor strânse de colaborare între cele mai performante asociații reprezentative ale sectoarelor industriale din regiune și membrii acestora: Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC, Clusterul de Industrii Creative Transilvania și Romanian New Materials Cluster.
Impactul generat în rândul mediului economic prin Transylvanian Clusters International Week, precum și rolul central pe care conferința îl joacă în conectarea profesioniștilor din diverse domenii sunt recunoscute de către cele mai importante instituții europene: Comisia Europeană, Platforma Europeană de Colaborare a Clusterelor și Alianța Europeană a Clusterelor, care s-au alăturat inițiativei în calitate de co-organizatori. La acești parteneri se adaugă și CLUSTERO - principala platformă de cooperare, schimb de informații și sprijin pentru dezvoltarea peisajului național al clusterelor.