Aeroportul Internațional Cluj, primul din România unde pasagerii nu mai sunt nevoiți să scoată lichidele și aparatele electronice din bagajele de mână

Aeroportul Internațional Avram lancu Cluj este primul aeroport din România și printre primele din Europa, unde pasagerii nu mai sunt nevoiți să scoată lichidele și aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate începând cu data de 14 iulie 2022.

Această realizare a fost posibilă în urma cooperării dintre Aeroportul Internațional Cluj, Brigada Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații și Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Controlul de securitate pe Aeroportul Cluj este efectuat de Brigada Antitero din cadrul SRI. Această facilitate vine ca urmare a achiziționării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată și rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de așteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate.

Totodată, au fost achiziționate și echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip TX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor. Cele două tipuri de echipamente de securitate au fost achiziționate cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Valoarea totalã a celor 2 proiecte pentru echipamentele de securitate este de 42.395.371.39 de lei, din care 28.164.219,89 sunt fonduri asigurate de Uniunea Europeană, iar 4.307.468,91 de lei sunt de la Bugetul de Stat.

Aeroportul Internațional Cluj a obținut fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare pentru achiziționarea echipamentelor pentru situații de urgență (2 autospeciale PSI, o autospecială de intervenție rapidă, 100 de tărgi pat, 10 costume aluminizate și 4 defibrilatoare medicale) care asigură creșterea capacității de intervenție a personalului PSI în cazul unui incident sau accident. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 7.741.579,50 lei din care valoarea contribuției Uniunii Europene este de 5.437.279,67 și valoarea finanțării din Bugetul de Stat este de 831.583,94 lei.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, Aeroportul Internațional Avram lancu Cluj a semnat un nou contract de finanțare din fonduri europene pentru construirea unei noi platforme cu 4 locuri de staționare a aeronavelor. Valoarea proiectului este de 31,283.287,86 de lei, din care 10.589.901,90 de lei reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 1.619.632,05 de la Bugetul de Stat.

“Avem o noutate foarte importantă. Începând de astăzi, 14 iulie, pe Aeroportul Internațional Cluj nu se mai scot lichidele și electronicele mari din bagajele de mână. Nu mai este limitată nici cantitatea la lichide. Este o facilitate foarte importantă pentru pasageri. Este o realizare foarte importantă pentru aviația civilă românească, pentru că suntem primul aeroport din România, printre primele din Europa. Apreciem în mod deosebit efortul colegilor de la aeroport, efortul brigăzii Antitero, a Serviciului Român de Informații. Pasagerii în tranzit trebuie să fie atenți să verifice pe aeroportul de tranzit daca vor fi supuși unui nou control de securitate”, a declarat Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo.