Boc, despre sporurile de 15% din Primărie, la Napoca Live: Legea este clară. Prefer să respect drepturile prevăzute de lege

Consilierii locali au votat joi, 7 iulie, acordarea de sporuri de 15% din salariul de bază a funcţionarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru condiţii de muncă „vătămătoare”. Hotărârea are la bază un raport în care se face legătura între munca de birou/stresul profesional şi hipertensiune sau obezitate.

Hotărârea se bazează pe un raport din 2022 al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj prin care se constată că salariaţii din Primărie „îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care presupun condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă”. Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017) prevede că salariaţii au dreptul să beneficieze de un spor de până la 15% din salariul de bază pentru astfel de condiţii.

Invitat în cadrul emisiunii Talk Show Direct cu Lucian Danciu, de la Napoca Live, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a vorbit despre acest subiect și a explicat ce înseamnă de fapt hotărârea luată.

''Dacă se emit certificate pozitive, de către autoritățile competente, cu privire la radiațiile de la calculator, situații periculoase - unii angajați intră în contact și cu cetățeni recalcitranți, statul pe scaun îndelungat, eu ca primar sunt obligat să respect legea, să dau acele sporuri. Legea e foarte clară. Salariații fac notificări singuri spre DSP. După ce obțin rezultatele, dacă sunt pozitive, le înaintează primarului spre aprobare în ședința de Consiliu Local. Eu cred că atunci când legea spune aceste lucruri, eu nu pot face altceva decât să înaintez Consiliului Local. Nu uitați că funcționarii publici fac toate lucrurile importante care se desfășoară în comunitate. Primăria Cluj-Napoca este una dintre cele mai moderne, apreciată la nivel de UE. Eu cer performanță, dar am și respect pentru acești oameni. Prefer să respect drepturile prevăzute de lege", a declarat Boc, la Napoca Live.