Adrian Oros a explicat la Transylvania Food Summit cum au fost afectaţi agricultorii de pandemia de Covid-19

În cadrul Transylvania Food Summit organizat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, fostul Ministru al Agriculturii, Adrian Oros a declarat că, pandemia a afectat agricultorii din România.

“Cu siguranță că pandemia a afectat toată economia și a afectat și agricultura, pentru că în primul rând, deși în agricultură și industria alimentară nu s-a oprit nicio clipă activitatea, s-a schimbat în mod esențial modul de comportament al cumpărătorului și acest lucru s-a repercutat și asupra activității agricultorilor și asupra performanțelor. Anul trecut am trecut și peste o perioadă foarte secetoasă. Șansa a fost că anul acesta producțiile au fost record în România și agricultorii au reușit și să recupereze din pierderile pe care le-au înregistrat anul trecut. Consumatorul cât și producătorul au reușit anul trecut să își găsească modalități de a se conecta mult mai rapide”, a declarat Adrian Oros pentru NapocaLive.

Prima ediție a Transylvania Food Summit are loc în 8-10 decembrie 2021 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, sub forma unor dezbateri-interviuri găzduite de Aula Magna ”Mihai Șerban”.

Transylvania Food Summit are ca principal obiectiv reunirea specialiștilor din domenii cheie, care să-și expună strategiile privind bune practici în cadrul lanțului alimentar, agribusiness, dezvoltare rurală, producție, securitate și siguranță alimentară, economie circulară și economie verde, în contextul actual al globalizării și al Pactului Verde European.

“L-am organizat la USAMV, pentru că în mod tradițional universitatea are relații de colaborare cu tot ceea ce înseamnă producători, procesatori, grupuri de producători din Transilvania. Am dorit să avem aici un asemenea eveniment pentru agribusiness pentru că, în Transilvania este o anumită specificitate în ceea ce privește agricultura, care e legată de tradiţiile, de rețetele tradiționale, de produsele tradiționale. Subiectele pe care le abordăm la această întâlnire sunt diferite de subiectele pe care le abordăm în alte zone ale țării, pentru că aici trebuie să discutăm în primul rând despre zonele cu constrângeri naturale, precum zonele montane și unde trebuie să se facă agricultura, trebuie să discutăm despre producția ecologică, trebuie să discutăm despre scheme de calitate atât naționale cât și europene cu care să aducem plus valoare produselor cu specificitate”, a declarat Oros pentru NapocaLive.