A intrat în vigoare certificatul digital european Covid-19. De unde îl poţi descărca?

Începând de astăzi, 1 iulie, certificatul digital european Covid-19 poate fi descărcat de pe platforma certificat-covid.gov.ro.

„Azi este ziua în care se lansează descărcarea certificatului verde digital care e folosit la nivel european. Este un demers integrat, european, în care România se racordează la mecanismul european, încât să putem facilita libera circulație a oamenilor între state, cu evitarea anumitor măsuri restrictive, făcând dovada la trei informații – vaccinare, testare sau vindecare”, spune Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Certificatul poate fi descărcat gratuit. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.

De asemenea, adeverinţele clasice mai pot fi folosite până în data de 12 august.

"Putem să folosim în continuare și vechile documentele pe care le avem - adeverințele clasice, fie de vaccinare, fie de testare pe care le avem pentru o perioadă de 6 saptamâni, până pe 12 august. Trebuie să facem, însă, tranziția spre această formă digitală care are avantajul că la punctele de trecere a frontierelor lucrurile se petrec automat, nu trebuie făcută acea verificare manuală a tuturor documentelor", a declarat, joi, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, într-o conferință de presă.