A fost lansat concursul de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din România anunță lansarea Concursului de Soluții „Amenajarea Parcului Bună Ziua”.

Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Bună Ziua din Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

„Acest proiect se încadrează în strategia municipiului privind Clujul Verde, care nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care ne-am încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Orașul nostru a fost selectat recent ca parte a Misiunii europene “100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, alături de mari capitale și orașe europene. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să creăm sau extindem peste 190 ha de spații verzi”, a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Zona Becaș a fost recomandarea specialiștilor pentru noul parc din cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de peste 10 hectare care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Ne dorim ca viitorul parc Bună Ziua să devină un nod important în rețeaua verde a orașului. Concursul urmărește amenajarea zonei de parc de cartier cu toate dotările și echipamente necesare: alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, iluminat public. De asemenea, ne dorim integrarea ingenioasă a cursului principal al pârâului Becaș în amenajarea propusă”, a detaliat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.

Viitorul parc Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului, mai ales la nivelul polului de dezvoltare imobiliară din sudul orașului. Această zonă s-a dezvoltat după anii 2000 și, în extinderea rapidă a funcției rezidențiale de-a lungul rețelei principale de transport (Strada Bună-Ziua), a fost lăsat foarte puțin spațiu pentru orice altă funcție urbană, cu atât mai puțin pentru spații publice sau verzi.

Un prim și important pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal. Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Bună Ziua, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș.

Autoritatea Contractantă a concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

- arh. Andreea Mureșan – reprezentant AC;

- arh. urb. Mihaela Hărmănescu;

- peis. Ana Horhat;

- arh. Cristi Urcan – reprezentant OAR T;

- arh. Octav Olănescu;

- arh. urb. Endre Vanyolos;

- peis. Nicolas Triboi.

Membri supleanți:

- arh. urb. Tudor Elian;

- peis. Alexandru Mexi.

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.375.000 RON, fără TVA;

Premiul II: 75.000 RON;

Premiul III: 50.000 RON.

Mai multe detalii pot fi găsite AICI.