Traian Băsescu anunţă că nu va demisiona din Parlamentul European

Fostul preşedinte Traian Băsescu anunţă că nu va demisiona din Parlamentul European, pentru că a fost ales după anunţul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

„Nu cred că am de ce, pentru că eu am fost ales cu anunțul CNSAS-ului făcut. Deci nu a fost un lucru pe care cei care m-au ales l-au aflat după alegere”, a spus Traian Băsescu, potrivit Radio România Actualităţi.

El respinge ideea potrivit căreia a colaborat cu Securitatea ca poliție politică.

„N-am ascuns deloc. Și acum sunt convins că nu există nicio frază care să implice declarații politice sau atitudini politice. Nu există nici măcar o singură frază”, a precizat Băsescu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, în 23 martie, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a luat notă de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) potrivit căreia acesta a colaborat cu Securitatea şi anunţă că va face "demersurile legale" la CEDO.

Te-ar putea interesa și: