Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.
Principalele măsuri cerute de Camera de Comerț, potrivit economedia.ro:
– reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15
– redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori
– redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori
– toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
În cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că România are nevoie de această reformă.
“Am fost printre primii din România care a spus că trebuie reorganizată ţara. Cred că în 2006 spuneam asta. Eu spun asta de atunci. Acum a revenit subiectul. Se demonstrează că nu mai poţi funcţiona în această organizare şi într-adevăr trebuie să avem altă formă. Vom avea blocaje la bugete, salarii.
Clasa politică înca nu a reuşit să convingă oamenii de utilitatea acestei măsuri. Nu a reuşit clasa politică să-l convingă pe cel din comuna X că dacă se uneşte cu comuna Y va fi mai bine. Clasa politică, chiar dacă doreşte să facă asta, are teama de voturi. Dacă oamenii din comuna X nu vor fi siguri că măsura este bună, vor vota împotriva celui care a luat decizia. Este o chestiune politică. Indiferent ce coaliţie este la guvernare, dacă nu îşi asumă politic pierderea de voturi, nu va putea să facă această reformă administrativă. Ea poate să fie făcută prin referendum, fie prin lege să fie impusă această decizie”, a declarat Tişe.
De asemenea, la B1 TV, Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că reforma administrativ-teritorială a ţării nu va putea fi oprită în România.
”Reforma administrativ-teritorială a ţării nu va putea fi oprită în România, mai devreme sau mai târziu ea va trebui făcută, deja suntem cu apa la gură cum se spune sau suntem în ceasul al 12-lea şi această reformă nu trebuie privită pasional şi nu trebuie făcută în an electoral, fiindcă se pierde esenţa discuţiei. De aceea, eu nu cred că această reformă administrativă poate fi făcută anul acesta sau anul viitor, fiindcă ea va fi analizată în context electoral şi se va pierde exact ce trebuie, adică odată cu apa din covată, aruncăm şi copilul. Sunt lucruri bune care vor trebui păstrate şi va trebui să ne uităm ce trebuie să facem să avem o Românie funcţională”, a precizat Emil Boc.
Sursa foto: Primar Cluj-Napoca, Emil Boc - Facebook