Primarii atacă Guvernul Cîţu pentru lipsa de transparenţă

Emil Boc alături de primarii din țară atacă Guvernul Cîțu, după ce a luat măsuri fiscale fără să îi consulte pe edili.

Asociația Municipiilor din România, în care Emil Boc este preşedinte atacă Guvernul Cîţu pentru lipsa de transparenţă în adoptarea unor măsuri care vizează Codul Administrativ.

Primarii au declarat faptul că autorităţile publice au obligaţia de a se consulta înainte cu ei asupra oricărui proiect.

“Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare”, a declarat Asociația Municipiilor din România.

Asociația Municipiilor din România a mai precizat că Guvernul Cîţu nu a respectat legea.

“Constatăm cu dezamăgire că ”practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformă astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, transmite Asociația Municipiilor din România, printr-un comunicat de presă.

Primarii au mai spus că dialogul instituţional este o obligaţie legală a Guvernului României.

”Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm: Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului României, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație”, mai spun primarii.

Te-ar putea interesa și: