Nicolae Ciucă a depus mandatul Guvernului său. Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui Prim-Ministru

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, depunerea mandatului Guvernului. Pentru prima oară în istoria post-decembristă a României, pot începe procedurile pentru rotativa guvernamentală, convenită între PNL şi PSD.

Candidatul pentru funcţia de Prim-Ministru are 10 zile de la desemnare pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, scrie Agerpres.

Programul şi lista Guvernului vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul va acorda încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului stabileşte procedura dezbaterii în Parlament a programului şi listei Guvernului.

Astfel, Birourile permanente vor stabili data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Fiecare candidat pentru funcţia de Ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, iar dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de Ministru va primi aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

După încheierea dezbaterilor se va supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere va fi semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi va fi înaintată de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Potrivit Constituţiei (articolul 104), prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare, marţi, la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consultările vor avea loc începând cu ora 12,00, când la discuţii cu şeful statului vor intra reprezentanţii PSD, PNL şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. De la ora 12,30 se vor desfăşura consultările cu UDMR, de la 13,00 - cu USR, iar de la 13,30 - cu AUR.

Te-ar putea interesa și: