Moscova respinge acuzațiile Maiei Sandu despre destabilizarea Republicii Moldova

Rusia a respins marţi acuzaţia preşedintei Republicii Moldova în sensul că Moscova plănuieşte să destabilizeze fosta republică sovietică, relatează Reuters şi EFE, transmite Agerpres.

Preşedinta Moldovei, Maia Sandu, a reclamat luni că Rusia intenţionează să recurgă la sabotori străini pentru a înlătura actuala conducere a ţării sale, pentru a o împiedica să adere la Uniunea Europeană şi pentru a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

"Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate", a subliniat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că vizează să crească tensiunile între Rusia şi Moldova, afirmând că Kievul încearcă să atragă Moldova "într-o confruntare dură cu Rusia".

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că ţara sa a descoperit un plan al serviciilor de informaţii ruse pentru "distrugerea Moldovei", aminteşte Reuters.

Potrivit EFE, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a adăugat marţi că autorităţile moldovene au confirmat "această informaţie falsă cu scopul de a utiliza mitul ameninţării ruse pentru a distrage atenţia cetăţenilor ţării de la problemele interne provocate înainte de toate de eşecul politicii social-economice a actualei administraţii şi pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi oponenţilor politici".

"Respingem categoric insinuările privind presupusa intenţie a Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova", a insistat purtătoarea de cuvânt, făcând apel la Chişinău să nu cedeze provocărilor, să ţină seama de interesele cetăţenilor săi şi să realizeze "marile avantaje pe care le presupune o relaţie stabilă şi amicală cu Rusia".

Maia Sandu, a cărei ţară se învecinează cu Ucraina, şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea în ce priveşte intenţiile Rusiei şi în legătură cu prezenţa de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria

Te-ar putea interesa și: