Ministrul Rafila: ”Respingem testarea antidrog în masă a elevilor”

 

Specialiştii din grupul de lucru constituit pentru a analiza fenomenul consumului de droguri resping testarea antidrog a elevilor în şcoli, soluţia avansată fiind realizarea acesteia într-un centru specializat, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

"Un lucru trebuie să fie foarte clar: respingem total screening-ul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă este pozitivă. O să descriem şi parcursul, din punct de vedere medical, al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie de o asistenţă medicală de urgenţă dacă este vorba de faza acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei", a explicat Rafila.

El a punctat că acţiunile Ministerului Sănătăţii trebuie integrate cu cele ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru că prevenirea consumului de droguri are drept componentă extrem de importantă combaterea traficului de droguri, care afectează România, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului, un tânăr care consumă droguri este depistat "în primul rând" de părinte, "pentru că el poate să observe modificările de comportament". "Poate că reticenţa unora dintre părinţi să îşi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem de agregat şi suficient de extins la nivel naţional", a adăugat Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa și: