Ministrul Energiei, la Napoca Live: Am coborât în Mina Livezeni. Oamenii muncesc în condiţii grele şi din respect pentru ei am vrut să cobor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost invitat într-o emisiune de la Napoca Live, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş.

Ministrul Energiei a declarat că a coborât în Mina Livezeni pentru a vedea în ce condiţii lucrează oamenii acolo. Acesta a spus că oamenii muncesc în condiţii grele, îşi doresc să aibă un viitor în România şi să pună o pâine pe masă la familii.

“Am coborât în Mina Livezeni. Este o mină aflată la 300 de metri sub nivelul de la care am plecat. Este o mină mecanizată. Este o mecanizare din anii ‘80. Un utilaj sovietic. Mi-am exprimat mirarea că un asemenea utilaj încă funcţionează în fiecare zi şi este menţinut în parametrii de siguranţă şi eficienţă. Sunt oameni cu mâinile murdare de la cărbune, dar cu sufletul foarte curat. Oameni care pleacă în fiecare zi de la familii de acasă şi nu ştiu dacă se întorc, pentru că asta înseamnă să fii miner. Oamenii muncesc în condiţii foarte grele. Sunt oameni care vor să aibă un viitor în România şi să pună pe masă o pâine. Din respect faţă de aceşti oameni am simţit nevoia să văd condiţiile de lucru şi am înţeles că din păcate sunt primul Ministru al Energiei care coboară în subteran de aproape 20 de ani. Nu cred că este corect şi cred că dacă vrei să îi slujeşti pe aceşti oameni trebuie să înţelegi realitatea de la faţa locului”, a declarat Sebastian Burduja.

ministrul energiei 3

Sursa foto: Ministrul Energiei/Facebook

Potrivit acestuia, a reuşit să salveze 2.000 de locuri de muncă şi a înfiinţat o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului, care are parte de un nou început.

“Acesta nu este doar un pansament pentru punerea în siguranţă a acestor mine aşa cum şi-a asumat România până în 2032. Realizăm proiecte pentru companie în zona de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice, microhidrocentrale şi posibilă exploatare a cuarţului. De asemenea, folosirea minelor actuale pentru producerea de energie printr-un sistem de greutăţi. Pentru a ne asigura că termocentrala Paroşeni funcţionează la o capacitate cât mai mare, pentru că pe baza a ceea ce se extrage astăzi în Valea Jiului din păcate funcţionează cam 2, 3 zile pe săptămână şi nu este eficient, am discutat cu un producător de biocarbon şi poate fi utilizată termocentrala şi pentru acest tip de combustibil”, a mai spus Ministrul Energiei, la Napoca Live.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ.

 

Te-ar putea interesa și: