Dragos Damian, CEO Terapia: ”Inițiatorii acestui plan blestemat de reforme bugetare și consolidare fiscală nu înțeleg nimic din economie. Vin vremuri grele”

 

Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, susține, într-o opinie scrisă pentru Ziarul Financiar, că Legea privind reformele fiscale reprezintă un ”plan blestemat” al Guvernului și al lui Marcel Ciolacu pentru a ”forța” toate companiile să-și plătească taxele, iar cei care până acum fentau statul vor vedea pentru prima oară cum este să plătești fiecare leu datorat.

”Marcel Ciolacu vine cu un plan de reforme bugetare și consolidare fiscală care urmărește printre altele ca toate companiile să plătească toate taxele, impozitele și contribuțiile - de parcă am fi în comunism și ar trebui să fim toți la fel.

Inițiatorii acestui plan blestemat de reforme bugetare și consolidare fiscală nu înțeleg nimic din economie. Nu au văzut că deși companiile au antrenat greedflație dublând sau triplând prețurile, tot au rămas pe pierdere. Nu au înțeles că deși companiile au avut venituri enorme și nu au plătit toate taxele, impozitele și contribuțiile, tot au rămas fără profit. Nu au sesizat că deși companiile au avut consultanți respectabili pe care îi vedem la televizor luptându-se pentru o economie sustenabilă, tot au ajuns pe minus.

Să ceri dintr-o dată tuturor companiilor să plătească toate taxele, impozitele și contribuțiile înseamnă să le supui unor sacrificii financiare enorme, care pot duce în cele din urmă la închiderea lor.

Și stiți ce este cel mai nedrept? Că mii și mii de companii care au dat un exemplu prost și au plătit până acum până la ultimul leu toate taxele, impozitele și contribuțiile scapă basma curată, nu există nici o masură care să le afecteze și să le facă să simtă presiunea planului de reforme bugetare și consolidare fiscală.

Vin vremuri extrem de grele

Dar Guvernul are la îndemână un instrument pentru a sancționa acele mii și mii de companii care au dat un exemplu prost și au plătit până acum toate taxele, impozitele și contribuțiile și anume prin adoptarea Hotărârii de Guvern “Buddy”. Numele HG este inspirat din jargonul corporatist, în care un “buddy” este un angajat cu experiență care sprijină calificarea, dezvoltarea și evoluția profesională a unuia fără experiență - îl “ia sub aripă”, cum se spune, arătându-i ce trebuie să facă. Un mentor. Urmând acest model, HG “Buddy” prevede că, în mod obligatoriu și fără nici o compensație financiară, o companie care a plătit la timp toate taxele, impozitele și contribuțiile să devină mentor pentru o companie care nu a plătit toate taxele, impozitele și contribuțiile, pentru a o îndruma și consilia spre a trece cu bine peste vremurile extrem de grele care îi stau în față. HG “Buddy”, obligând la acest parteneriat, le arată companiilor care au plătit toate taxele, impozitele și contribuțiile ce greu le-a fost celor care nu au plătit toate taxele, impozitele și contribuțiile și ce povară teribilă este acest plan odios de reforme bugetare și consolidare fiscală inițiat de Marcel Ciolacu.

Vin vremuri extrem de grele și oamenii de afaceri trebuie să fie solidari și să se ajute între ei.”, scrie Dragoș Damian.

Te-ar putea interesa și: