Crin Antonescu a fost validat, duminică, cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă şi 14 abţineri candidatul la alegerile prezidenţiale, la congresul PSD.
Crin Antonescu a declarat că va fi un preşedinte puternic nu prin încălcarea Constituţiei, "nu prin interpretarea ei abuzivă", ci va fi un preşedinte prin angajament, prin atitudine, prin dedicaţie şi prin parteneriat.
"Eu cred că, în ceea ce-l priveşte pe preşedinte şi raportul său cu partidele politice, cu un partid politic, primul, aşa cum sunteţi dumneavoastră, câteva lucruri trebuie clarificate. Eu voi fi un preşedinte puternic nu prin încălcarea Constituţiei, nu prin interpretarea ei abuzivă sau trădându-i spiritul, nu prin intrigi cu serviciile speciale, secrete, discrete, nu prin interferenţa sau influenţarea justiţiei, ceea ce a fost una din marile nenorociri ale ultimelor două decenii în România. (...) Voi fi un preşedinte prin angajament, prin atitudine, prin dedicaţie şi prin parteneriat. Nu există nimic (...) ce poate să facă singur preşedintele şi nu există, dacă preşedintele e dedicat, nu există niciun un lucru de care preşedintele să nu se simtă direct sau indirect responsabil. Pentru dumneavoastră, pentru celelalte partide democratice, de la putere sau din opoziţie din România, dar şi pentru alte instituţii importante ale societăţii româneşti, deviza mea sau mesajul meu, pe scurt, este: Partener totdeauna, niciodată complice! ", a spus Crin Antonescu.
El a punctat că marea miză va fi după alegerile prezidenţiale.
"Avem nevoie să ne apărăm şi să ne respectăm condiţia de ţară a UE, a NATO, a parteneriatului strategic cu Statele Unite. (...) Eu cred că marea bătălie, pe care sper că o vom da împreună, nu este doar aceasta electorală, care nu e uşoară, marea bătălie începe după aceea, pentru că nu trăim vremuri uşoare, pentru că avem turbulenţe majore în relaţiile internaţionale, în structurile, aşa cum le cunoaştem ale vieţii internaţionale, în politica mondială, şi avem şi înăuntru de rezolvat nişte lucruri", a afirmat Antonescu.
La finalul congresului PSD, Antonescu a mulţumit social-democraţilor pentru votul acordat, subliniind că prin acest vot procedura de validare a sa de către partidele actualei coaliţii de guvernare s-a încheiat.
"Nu cred că trebuie să spun foarte multe lucruri despre cât de importantă şi cât de onorantă este această misiune, despre ea am vorbit şi vom mai vorbi. Acum doresc să le mulţumesc celor din PSD, începând cu preşedintele partidului, premierul Marcel Ciolacu, şi până la toţi activiştii, membri şi susţinătorii acestui mare partid românesc din toate colţurile ţării. Voi face tot ce-mi stă în putinţă, vom reuşi şi voi fi un preşedinte al României care va avea un raport corect, democratic, de respect, de conlucrare cu Partidul Social Democrat, precum şi cu toate partidele politice democratice, de la putere, din majoritate sau din opoziţie din România", a declarat Antonescu.
"Am venit la guvernare în cel mai greu moment, când era pandemie şi criză energetică. Noi, la PSD, nu am renunţat atunci când a fost greu, de aceea trebuie să ne asumăm şi acum momentul cu la fel de mult curaj. A lăsa pradă ţara naţionalismului mistic ar fi o trădare de neiertat pentru viitorul României. Astăzi suntem obligaţi să venim în faţa românilor uniţi şi cu o alternativă corectă, trebuie să venim în faţa românilor cu un om care are cu adevărat profilul prezidenţial, un om capabil, cu experienţă, educat, onest şi mai ales patriot, un om cu principii puternice care a ştiut să lupte pentru valorile sale. Acest om este Crin Antonescu", a spus și Marcel Ciolacu, președintele PSD la congresul extraordinar al partidului.
Marcel Ciolacu a adăugat că oamenii politici se uită de multe ori în oglindă şi se văd "frumoşi, deştepţi, responsabili şi, mai ales, iubiţi".
"Din păcate, imaginea proiectată nu este aceeaşi cu modul în care ne percep mereu oamenii, de aceea cred că a venit timpul să acoperim oglinzile propriului ego şi să le demonstrăm românilor că înţelegem de această dată cu adevărat ce defecte avem şi unde am greşit. Am crezut că este suficient să construim autostrăzi, să facem dreptate pensionarilor şi să creştem veniturile românilor, am crezul că este suficient să intrăm în Schengen, să ridicăm vizele pentru SUA sau să unim pentru prima dată toate provinciile istorice prin autostrăzi şi drumuri de mare viteză. (...) Am crezut că este suficient să avem o bună guvernare pentru a aduce un preşedinte de stânga la Cotroceni. Eu astăzi vă spun că am greşit. (...) Românii îşi doreau de fapt un profil de preşedinte şi nu unul de premier. Pentru realizările de la guvernare nu ne-a aplaudat nimeni, oamenii ne-au spus că asta era datoria noastră. (...) Este foarte corect, iar eu personal am greşit", a menţionat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai afirmat că a greşit şi atunci când a avut încredere într-un partener "care nu a găsit maturitatea" de a respecta o întelegere politică şi a de a avea un candidat comun la alegerile prezidenţiale şi o listă comună la alegerile parlamentare.