Alin Tișe: ”USR e în campanie deja. Aș vrea să am milioane de euro să-i investesc într-un parc fotovoltaic, dar nu-i am”

 

Președintele Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe, consideră că fiecare om politic ar trebui să dea dovadă de transparență dacă este implicat în diverse afaceri care nu contravin legii. Mai mult, șeful județului spune că i-a sfătuit și pe primarii din județ să-și deschidă afaceri în măsura posibilităților, dacă asta i-ar ajuta să-și crească veniturile. Reacția vine după ce, recent, USR Cluj a venit în spațiul public cu o presupusă afacere dubioasă a lui Alin Tișe, care ar viza o investiție de patru milioane de euro pentru construirea unui parc fotovoltaic pe un teren din Aghireș, bani de care președintele CJ Cluj n-are cum să dispună dintr-un salariu de bugetar.

Alin Tișe spune că demersul USR nu este decât o chestiune de campanie electorală, atât timp cât el nu are deloc resursa financiară pentru a duce la capăt un asemenea proiect. ”Dacă aș putea să fac în tot județul astfel de parcuri și aș avea resursa financiară, vă asigur că aș face-o”, a spus Alin Tișe, marți, la Napoca Live.

”Mi-aș dori să fac cât mai multe astfel de parcuri fotovoltaice pentru o energie alternativă. Dacă aș putea să fac în tot județul astfel de parcuri și aș avea resursa financiară, vă asigur că aș face-o. Dar, mă mir că colegii mei de la USR nu fac o diferență între un proiect pe care dorești să-l faci, în sensul că obții autorizații și documente, și o altă fază a aceluiași proiect în care înseamnă efectiv să construiești. E o confuzie, pentru că una e să obții autorizație pentru un obiectiv, și oricine poate să obțină o autorizație să construiască zece blocuri de exemplu, și pe urmă cu autorizația obținută să te gândești dacă ai și resursele financiare să și faci acele 10 blocuri. Ei au interpretat că dacă ai o autorizație de construire, vrei să și faci ce e în autorizație. Dar eu, evident că nu am resursele pentru a face un astfel de parc.

Este o chestiune în logica de campanie electorală, dar, repet mi-aș dori să am aceste resurse să construiesc acest parc. Din păcate însă nu am aceste resurse, dar există finanțări europene, există parteneri străini care pot să investească. Există forme diverse, dar nu am deocamdată niciun fel de resurse. Deocamdată am doar o autorizație pe un teren și sper doar să găsesc o finanțare. Nu am, deci, încă banii de care vorbeau colegii mei ca i-aș putea investi. Dar, știți cum e, eu mi-am asumat în viață și aspectul acesta al unor afaceri în spațiul meu privat, pentru că nu consider că poți să stai, să ai liniște, și să ai confort, să trăiești toată ziua cu gândul la faptul că ai nevoi și nu poți să trăiești numai dintr-un salariu, care acum este, sigur, decent. Dar, atât timp cât legea ne permite să facem asocieri, să putem fi asociați în diverse firme, eu consider că mai degrabă trebuie să-ți asumi aceste afaceri și să le faci transparent, decât să le ascunzi pe numele nu știu cărei rude, frate și așa mai deoarte. Eu mi-am asumat că am această afacere, și cred că asta e situația de normalitate în care oamenii trebuie să-și asume ceea ce fac. Eu mi-am asumat acest rol, atât timp cât nu consider că fac ceva ilegal, mi-am asumat această afacere în loc să ascund, să fac ce? Cum să justific anumite cheltuieli dacă afacerea este pe numele nu știu cui?

I-am sfătuit și pe primari, ca dincolo de primărie, să-și facă și ei o afacere. De ce n-ar putea un primar să vândă dacă are o livadă, fără să fie acuzat de lipsă de moralitate sau conflict de interese? De ce să nu poată face asta? De ce trebuie el ca să stea, să fie apoi acuzat că și fură că nu-i ajunge salariul, câtă vreme face o chestiune normală și transparentă?  E un punct de vedere personal, și consider că toți oamenii politici trebuie să-și asume și să facă dovada tuturor veniturilor. Sunt chestiuni atât de simplu de verificat, la o adică, de organele de control ale statului”, a spus președintele Consiliului Județean.

Te-ar putea interesa și: