Valoarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 17,4% în primele şapte luni

Comerţul cu ridicata a înregistrat, pe ansamblu primelor şapte luni din acest an, o cifră de afaceri în creştere cu 17,4% faţă de intervalul similar din 2020, datorită activităţilor din comerţul specializat al altor produse (22,4%) şi al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (21,9%), relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni, potrivit Agerpres.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2021, au mai fost consemnate rezultate pozitive în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+18,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+17,4%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+17,4%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,5%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,1%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+8,6%).

De asemenea, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 14,3%, la şapte luni.

Raportat la perioada iulie 2021 - iulie 2020, afacerile din comerţul cu ridicata, ca serie brută, s-au majorat cu 21,3%, datorită creşterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+66,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+30%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+20,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+20,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+18,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+9,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,9%).

În schimb, comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a scăzut cu 5,5%, în perioada analizată.

Ca serie ajustată, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în termeni nominali cu 19,9%.

Datele INS arată că, de la lună la lună (iulie - iunie 2021), valoarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 10,2%, ca urmare a activităţilor înregistrate în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+100,3%), intermediere în comerţul cu ridicata (+23,9%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+8,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,1%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+1,4%).

La polul opus s-au situat scăderi în: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-7,4%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,1%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-0,2%).

Conform statisticii, acelaşi tip de afaceri, mai puţin cel din comerţul cu autovehicule şi motociclete, s-au majorat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,7%.

Te-ar putea interesa și: