Tinerii fără experiență iau cu asalt joburile din turism, retail şi call-centere

La după aproape două săptămâni de la încheierea examenului de Bacalaureat, tot mai mulți tineri se află în căutarea unui loc de muncă. Numărul de aplicări pentru joburile entry level şi cele din categoria "fără experienţă" au crescut cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui studiu eJobs.

"Faptul că vedem, însă, un procent destul de mare, peste media la nivelul întregii pieţe de candidaţi, a celor care aplică pentru joburi remote, ne duce la concluzia că sunt destul de mulţi tineri care vor să se angajeze permanent şi să poată continua munca şi din toamnă, în paralel cu studiile. Dacă, la nivel general, vorbim despre un procent de 12% alocat aplicărilor pentru locurile de muncă remote, în cazul celor fără experienţă procentul creşte la 20%", a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost call-centerele, retailul, serviciile, IT, telecom, turism și horeca. Aceste domenii permit specializarea rapidă a canditaților pentru locul de muncă ales.

"Tinerii au fost întotdeauna căutați pe piaţa muncii, însă au fost mulţi ani în care angajatorilor le era greu să îi atragă şi să îi reţină pe termen lung în interiorul companiilor. Dacă a fost ceva bun în aceşti ani de pandemie, a fost schimbarea felului în care tinerii se raportează la piaţa muncii. Au înţeles că ideal este să nu amâne prea mult momentul începerii carierei, să trateze cu mai multă responsabilitate rigorile pe care le presupune un job, să meargă la interviuri mai bine pregătiţi şi, în general, să fie mai serioşi când vine vorba de viaţa lor profesională. De aceea, nu ne surprinde să vedem că, imediat după terminarea examenului de Bacalaureat, absolvenţii de liceu îşi încearcă norocul pe piaţa muncii, chiar şi dacă unii dintre ei vor să se angajeze doar pe perioada verii, până vor începe cursurile de la facultate", a declarat Roxana Drăghici, potrivit Agerpres.

Te-ar putea interesa și: