TGEF | Maria Metz, NTT DATA România: ”Avem nevoie, companii și clienți, de oameni care să ne arate viitorul, alături de care să construim strategii de succes”

 

Transylvania Green Energy Forum, cel mai mare eveniment dedicat energiei verzi din Transilvania, a debutat marți, la Grand Hotel Italia, reunind factori de decizie, lideri din industrie și experți internaționali pentru a dezbate provocările și oportunitățile tranziției la energia verde. Într-un context marcat de evoluții legislative și tehnologice, forumul a devenit o platformă esențială pentru promovarea soluțiilor inovatoare în domeniul energiei sustenabile.

Față de edițiile precedente, Transylvania Green Energy Forum a pus în dezbatere, printre altele, studii de caz despre implementarea rețelelor inteligente și soluții digitale pentru optimizarea consumului și securitatea energetică, crearea de oportunități de networking extinse, soluții noi pentru mobilitatea verde și eficiența energetică în dezvoltarea orașelor inteligente, securitatea energetică, dar a pus accent și pe digitalizarea energetică

Maria Metz, CEO NTT Data România, a vorbit despre stadiul actual al procesului de digitalizare în România și despre nevoia unui personal ancorat în tendințele noi în domeniu.

”Pot să mă gândesc la câțiva indicatori care ne dau indicii despre unde se află România în procesul digitalizării, despre câte persoane folosesc serviciile online. Raportul este cam de 2,5 din 10, unul redus deci, și îmi pot imagina că acest lucru se întâmplă în orașele mari. Acest lucru ne dă deja o măsură a abilităților pe care le avem în acest domeniu la nivel de societate și care ne spune unde ar trebui să intervenim. Un al doilea indicator re referă la cloud, acest lucru de care toată lumea vorbește în ziua de astăzi, și dacă tot vrem să mergem în direacția aceasta se vorbește tot mai mult de tehnologiile emergente, care sunt mari consumatoare de spațiu, și de energie, bineînțeles că acest cloud este pe masa tuturor și sigur că poate există și companii mari care sar etape. Dacă ne uităm la nivel de Uniune Europeană, vedem că există un grad de absorbție de undeva de 40 la sută va și indicator, și dacă ne uităm la ce și-a propus România ar trebui să fie pe undeva la 39,5 la sută, și suntem abia pe la 15 la sută. . Cam aceștia ar fi indicatorii care vorbesc de ancorarea digitalizării în realitatea zilei de astăzi în care transferul spre cloud este obligatoriu.

Sigur că sunt diferențe mari de la industrie la industrie. Și aici, în energie, suntem într-o industrie care până la urmă este una a utiliăților, și aș putea spune cu bucurie că cei de aici sunt mai aplecați asupra noilor tehnologii, sau cel puțin au pe ce construi dacă ne referim la un sistem care să-ți ofere măcar o bază de pornire sănătoasă către digitalizare”a spus Maria Metz.

CEO-ul NTT DATA România a vorbit și despre despre deschiderea societății și a companiilor românești spre digitalizare, despre resursa umană și trainingul personalului în ce privește tehnologia modernă.

”La noi în companie, de exemplu, există o mare deschidere în acest sens, și toată lumea simte asta și vorbește despre tehnologii emergente, despre o energie mai ieftină. În cadrul grupului NTT, noi vorbim despre zona de telecomunicații, despre trecerea de la rețelele normale la cele fotonice, care vor veni cu un impact foarte mare inclusiv pe zona de energie pentru că se prrevede o eficientizare de o sută de ori mai mare față de ce este în prezent, și așa mai departe. Este un subiect, digitalizarea, despre care toată lumea vorbește și și-l dorește. Și eu îmi doresc asta în companie, să folosim ultimele tehnologii, să fim ancorați în viitor, nu în trecut.

Deschidere există, deci. Unde văd eu dificultăți, și spun asta din experiența mea personală, este atunci când trebuie să numim oamenii potriviți pe locurile potrivite. Dacă acum 25 de ani când am înființat această companie era suficient să am la contabilitate un singur contabil, astăzi fără un Chief Financials Officer foarte pregătit, ancorat în realitățile și politicile financiare locale, regionale și globale, care să aibă o foarte bună înțelegere a  business-ului pe care-l conduce, cred că viața tuturor ar fi mult mai grea. Același lucru se întâmplă și în IT. Mergem de multe ori în companii și stăm de vorbă cu persoane care sunt responsabile de IT, dar care sunt contabili de-ai mei de acum 20 de ani, care nu spun că nu sunt importanți. Dar asta încetinește un pic evoluția. Avem nevoie de o dinamică mai mare. Ești responsabil de ceea ce-i transmiți clientului tău. Eu nu sunt o persoană tehnică, sunt un om de business și mai degrabă un om al oamenilor, dar am nevoie de cineva lângă mine care să-mi spună, să mă convingă și să-mi arate unde este viitorul, o persoană alături de care să-mi construiesc strategia de viitor a companiei, și asta e valabil și în cazul clienților noștri. Cumva aici văd eu un necesar de îmbunătățire. Chiar îmi doresc să creez această conștientizare și în rândul lor, să fie convinși că acest lucru este din categoria alaltăieri când ar trebui să ia decizia asta”, a spus Maria Metz.

Transylvania Green Energy Forum se deafășoară în perioada 27-28 mai, la Grand Hotel Italia.

Te-ar putea interesa și: