Sondaj | Jumătate dintre români cred că statul are datoria să îi ajute în orice situație, iar salariile să crească chiar dacă economia scade

 

50% dintre români sunt de părere că statul are datoria să îi ajute în orice situație și peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile chiar și dacă economia scade (în creștere cu 20% față de acum 10 ani).  Acestea sunt două dintre concluziile principale ale sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, dat publicității luni.

Loc de muncă stabil, dar prost plătit vs. loc de muncă instabil, dar bine plătit

51.8% dintre respondenți spun că preferă un loc de muncă instabil, dar bine plătit (față de 52% în februarie 2013), în timp ce 48.2% preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit (față de 48% în februarie 2013).

Analiza socio-demografică: Declară că preferă un loc de muncă instabil, dar bine plătit mai ales: bărbații, tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi, locuitorii din București sau din urbanul mare, angajații la privat. Femeile, persoanele peste 45 de ani, locuitorii din rural, angajații la stat preferă într-o proporție mai mare decât restul populației că preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit.

Statul are datoria să ajute cetățenii în orice situație

50% dintre români sunt de părere că ”statul are datoria să îi ajute în orice situație” (față de 42% în februarie 2013). La polul opus, 50%  consideră că ”statul nu trebuie să îi ajute decât atunci când au nevoie” (față de 58% în februarie 2013).

Analiza socio-demografică: Sunt de părere că ”statul are datoria să îi ajute în orice situație” mai ales: tinerii, persoanele cu un nivel de educație redus, cei inactivi potențial activi, gulerele gri, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urban.  Persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din București, angajații la stat cred într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație că ”statul nu trebuie să îi ajute decât atunci când au nevoie”.

Ajutorul statului vs. ajutorul propriu în situații de criză

81.7% dintre români sunt de acord cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi să mă ajut singur și abia apoi să cer sprijinul statului” (față de 72% în februarie 2013). 18.3% își exprimă acordul cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul statului și abia apoi să mă ajut singur” (față de 29% în februarie 2013).

Analiza socio-demografică: Sunt de acord cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi sa mă ajut singur și abia apoi să cer sprijinul statului” mai ales: persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajații la privat. Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu un nivel de educație redus, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic își exprimă într-o proporție mai mare decât restul populației acordul cu afirmația ”În situații de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul statului și abia apoi să mă ajut singur”.

Creșterea salariilor când economia scade

55.3% dintre români sunt de părere că ”Guvernul trebuie să crească salariile chiar și dacă economia scade” (față de 36% în februarie 2013), iar 44.7% că ”guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” (față de 64% în februarie 2013).

Analiza socio-demografică: Femeile, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație redus, cei inactivi potențial activi, gulerele albastre sau gri, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, angajații la stat sunt de părere că ”guvernul trebuie să crească salariile chiar și dacă economia scade” într-o măsură mai mare decât restul populației. Consideră că ”guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” mai ales: bărbații, persoanele peste 60 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din București, cei cu un venit mai ridicat.

Venituri suplimentare, consum, economii

Dacă ar avea niște bani în plus, 23.7% dintre participanții la sondaj spun că ar prefera să achiziționeze bunuri de consum pentru a-și ușura viața (față de 37% în februarie 2013), iar 76.3% că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele (față de 63% în februarie 2013).

Analiza socio-demografică: Tinerii sub 30 de ani și persoanele cu un venit mai redus spun că ar prefera să achiziționeze bunuri de consum pentru a-și ușura viața într-o proporție mai ridicată decât media. Declară că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele mai ales locuitorii din urbanul mare și angajații la stat.

Produse românești vs. produse străine

67% dintre respondenți spun că preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 33% preferă să cumpere produsele cu prețul cel mai bun, indiferent dacă sunt românești sau străine.

Analiza socio-demografică: Spun că preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe mai ales: persoanele peste 45 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural. Tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București sau din urbanul mare, angajații la privat declară într-o proporție mai mare decât restul populației că preferă să cumpere produsele cu prețul cel mai bun, indiferent dacă sunt românești sau străine.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 15 – 22 septembrie. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49  %, la un grad de încredere de 95%.

Te-ar putea interesa și: