Românii își cumpără proprietăți imobiliare cu banii jos 

 Aproximativ 69% dintre tranzacțiile imobiliare încheiate din iunie 2020 și până în prezent au fost realizate din fondurile proprii ale cumpărătorilor și doar 31% prin intermediul unui credit.  Studiul a fost realizat de RE/MAX pe baza intermedierilor încheiate în rețea la nivel național. Astfel, în această perioadă, cumpărătorul în imobiliare este reprezentat, în principal, din indivizi, respectiv familii, care au credite pre-aprobate ori lichidități și care vizează o suprafață mai mare a locuinței. De altfel, casele individuale reprezintă, în prezent, cel mai atractiv segment de piață, iar cererea pentru acest tip de locuinte a crescut cu circa 50% față de 2019.

 "La fel ca în toate celelalte industrii, și în imobiliare s-au resimțit efectele perioadei de izolare socială. Cu toate că se observă o cumpătare la nivel de achiziții, cumpărătorii aleg, în cele din urmă, spații mai largi și observăm, în principal, o aplecare spre segmentul case individuale. Pe de altă parte, raportat la chirii, se remarcă schimbări în marile orașe, cauzate tot de contextul social, care se vor concretiza, cel mai probabil, în corecții de preț. Totuși, incertitudinea ce caracterizează această perioadă nu ne permite să facem predicții decât pentru perioade scurte, schimbările fiind direct proporționale cu evoluția situației medicale", a declarat Razvan Cuc, președinte RE/MAX România.

 Totodată, în trimestrul al treilea al anului curent, ponderea segmentului închirieri, din totalul tranzacțiilor realizate de birourile RE/MAX, s-a menținut la aproximativ același nivel comparativ cu anul precedent, respectiv 10,2% în T3 2020, față de 10,1% T3 2019. Pe de altă parte, reprezentanții RE/MAX România se așteaptă la corecții ale prețurilor în anumite orașe, tendința cauzată de o scădere a cererii în marile centre universitare, ce are la bază suspendarea cursurilor fizice în cadrul instituțiilor de învățământ.

Te-ar putea interesa și: