România, printre ţările UE în care vânzările cu amănuntul au crescut în luna decembrie

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au fost mult mai slabe decât se anticipa în luna decembrie a anului trecut, în pofida sezonului de cumpărături de Crăciun, în condiţiile în care preţurile de consum au înregistrat o creştere record, arată datele publicate vineri de Eurostat, transmite Reuters.

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3% în zona euro şi cu 2,8% în Uniunea Europeană, în luna decembrie 2021 comparativ cu noiembrie. Însă, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Letonia (7,2%), Slovenia (2,1%), Bulgaria şi Ungaria (ambele cu 1%) şi România (0,9%).

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au crescut cu 2% în zona euro şi cu 2,6% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România este printre ţările cu o creştere peste medie a vânzărilor cu amănuntul, cu un avans de 6,5%, alături de Slovenia (44,1%), Lituania (16,2%), Estonia (12,6%), Bulgaria (,94%), Polonia (8,9%), Letonia (8,3%) şi Croaţia (6,7%), scrie Agerpres. 

Eurostat subliniază că în luna decembrie comparativ cu noiembrie vânzările cu amănuntul în zona euro şi UE au fost influenţate de scăderea, cu peste 5%, a vânzărilor de produse non-alimentare, urmată de o scădere cu 0,3%, respectiv 0,2%, a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări.

Datele publicate anterior de Eurostat arată că inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 5% în luna decembrie 2021, în principal ca urmare a exploziei preţurilor la energie, dar chiar şi excluzând energia, preţurile au fost cu 2,8% mai mari în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020, ceea ce a afectat puterea de cumpărare a consumatorilor.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 8,3%. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut pe ansamblu în luna decembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, cu 0,9%.

Te-ar putea interesa și: