România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria au parafat memorandumul pentru implementarea proiectului Green Energy Corridor

 

Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a anunţat luni la Bursa de Valori Bucureşti că, în aplicarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării şi Transportului Energiei Verzi – Proiectul „Green Energy Corridor”, a semnat un Memorandum de Înţelegere pentru înfiinţarea unei societăţi de tip Joint Venture cu sediul în România.

În memorandumul semnat pe 27 mai, Transelectrica şi celelalte părţi relevante desemnate la nivelul fiecărui stat, respectiv AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt., au convenit să depună eforturile necesare pentru a întreprinde demersurile privind înfiinţarea societăţii.

AzerEnerji JSC este cel mai mare producător de energie electrică din Republica Azerbaijan, Georgian State Electrosystem este unicul operator al sistemului de transport al energiei electrice din Georgia, iar MVM Zrt. este un grup din energie cu varii active controlat de statul ungar.

Green Energy Corridor va  dezvolta capacități de producere a energiei regenerabile și va dezvolta infrastructura de transport de la Marea Caspică până în Europa Centrală (Azerbaijan-Georgia- România-Ungaria).

Cu cele 2 posibile componente, discutate și identificate până în acest moment, respectiv Cablul submarin de interconectare Georgia – România din Marea Neagră și Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) România – Ungaria, implementarea proiectului Green Energy Corridor va aduce beneficii economice numeroase, prin crearea de noi locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile, dar și prin stimularea investițiilor și inovației în tehnologiile verzi.

Felicitări colegilor de la Transelectrica, companie care se află în portofoliul Secretariatului General al Guvernului și felicitări domnului ministru Sebastian Burduja și colegilor din Ministerul Energiei pentru stăruință și ambiție, mai ales în momentele mai dificile ale acestui proces.

Investițiile strategice pentru dezvoltarea extinsă a rețelei de transport a energiei electrice pentru facilitatea tranziției către energia verde, în condiții de sustenabilitate și securitate energetică și planurile investiționale pe termen lung reprezintă o parte importantă a priorităților Guvernului României”, a declarat Mircea Abrudean , secretar general al Guvernului României, prezent la eveniment.

Transelectrica are 2,3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile TEL înregistrează o creştere de 7,3% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 66,5 mil. lei, arată datele BVB.

În primul trimestru din 2024, compania a raportat un profit net de 103 mil. lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce veniturile operaţionale au ajuns la 532 mil. lei, plus 7% de la an la an.

 

Te-ar putea interesa și: