În 2018, în România, existau 601 prosumatori, iar în 2021, erau peste 14.000. În prezent țara noastră are 120.000 de prosumatori, potrivit datelor ANRE.
“Evoluția prosumatorilor a cunoscut un salt în perioada 2021 – 2022”, a declarat Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George-Sergiu Niculescu, într-o emisiune de la Napoca Live, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiș. VEZI AICI EMISIUNEA.
“Aproape de finalul anului 2023 aveam aproape 120.000 de prosumatori, persoane fizice și juridice. Guvernul României a modificat Legea energiei electrice pe 28 decembrie 2021, când prin Ordonanța de Urgență 143 a introdus pentru prima dată conceptul acesta de compensare cantitativă dintre energia produsă și livrată în rețea și energia consumată și absorbită din rețea. De aici a început fenomenul să capete amploare. Măsura a fost gândită ca o măsură de eficiență energetică, o modalitate prin care un consumator casnic avea posibilitatea să își scadă costurile cu utilitățile acasă prin montarea acestor echipamente cu producere de energie electrică din surse regenerabile. Practic diminuai cheltuielile pe care le aveai, ba chiar reușeai să îți compensezi, într-o perioadă a anului în care producția era mai mare decât consumul, energia consumată cu cea produsă. O facilitate pentru consumatori. Sfârșitul anului 2021, începutul anului 2022 a prins România, ca celelalte țări din UE, în plină criză în sectorul energetic. Am văzut cotații ale gazului natural și ale energiei electrice la un nivel fără precedent. Criza energetică a dus la înregistrarea unor valori mari pe piață și atunci oamenii au căutat această măsură și au accesat această măsură pentru a-și reduce cheltuielile. Au fost încurajați și de fondurile puse la dispoziție de Ministerul Mediului prin Agenția Fondului de Mediu”, a declarat George-Sergiu Niculescu.
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a explicat că “procesul de tranziție pe care România l-a început în sectorul de producție de energie din surse regenerabile este clar ireversibil”.
“Această măsură poate fi interpretată de anumite persoane și ca o măsură prin care poate să își monetizeze surplusul de energie. Din punct de vedere tehnic lucrul acesta nu ar trebui să fie posibil, pentru că racordul nostru, cererea noastră de racordare, este pe o putere de consum. Să luăm exemplul unei case: 5 kilowați. Cam atâta ar trebui să fie și puterea pe care noi putem să o evacuăm. Colegii de la Direcția de Control verifică ca toate aceste valori să fie respectate. Toate lucrările de execuție și de montare trebuie făcute cu responsabilitate, făcute de către firme acreditate. Dintr-o măsură bună nu ne dorim să avem ceva care este un fiasco. Procesul de tranziție pe care România l-a început este clar că e ireversibil. Toate eforturile Guvernului au fost în sensul de a asigura investiții și finanțări din ce în ce mai mari în sectorul de producție de energie din surse regenerabile. Am văzut fonduri fără precedent puse la dispoziție de Ministerul Energiei. Tranziția aceasta energetică este susținută din toate părțile”, a mai precizat George-Sergiu Niculescu, la Napoca Live.