Noul Cod fiscal ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021

Noul Cod fiscal vine cu o creştere de lichidităţi pentru companii.

"Angajaţii care şi aşa suferă acum vor avea anumite beneficii pentru că lucrează din diferite locuri, nu mai pot veni la birou, au cu totul altă activitate. Sunt avantaje non-invazive, care vin într-o perioadă critică, precum beneficii pentru testare epidemiologică, pentru vaccinare, pentru cei care lucrează în telemuncă, deci un segment extraordinar de important în această perioadă", a declarat Andrei Bustan senior expert PwC.

Andrei Bustan a precizat şi faptul că vor exista avantaje pentru mediul de afaceri şi la capitolul TVA.

"La capitolul TVA, modificările sunt de asemenea benefice pentru mediul de afaceri. Un aspect se referă la recuperarea TVA plătit la buget pentru facturile neîncasate de la persoane fizice. Este pentru prima dată în Codul fiscal când - cred eu - se îndreaptă o nedreptate între persoanele juridice şi cele fizice, era o diferenţă majoră între tratamentul fiscal în ceea ce privea ajustarea şi recuperarea taxei pentru facturile neîncasate. Apărea o discriminare care noi sperăm că va înceta începand cu 1 ianuarie 2021", a susţinut Bustan.

Până în momentul de faţă firmele îşi puteau recupera taxa pentru creanţele neîncasate doar de la persoanele juridice.

"După noile condiţii, recuperarea taxei este permisă în măsura în care aceasta nu a fost încasată de la beneficiari persoane fizice în termen de 12 luni şi sunt două condiţionalităţi privind facturile de până la 1.000 de lei. Compania trebuie să demonstreze măsurile pe care le-au luat, comerciale, pentru recuperarea creanţelor, dar şi pentru suma de peste 1.000 de lei trebuie să demonstrăm măsuri judiciare", a mai spus Bustan.

Ceea ce înseamnă că firmele care au facturi neîncasate de la persoanele fizice vor putea să recupereze aceste taxe şi vor trebui să implementeze o strategie internă prin care să demonstreze îndeplinirea condiţiilor din lege.

Te-ar putea interesa și: