Ministrul Mediului: ”În mai, vom depăşi 200 de milioane de ambalaje colectate într-o lună”

 

Bariera de 200 de milioane de amabalaje SGR colectate într-o singură lună va fi depăşită în luna mai, a estimat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Acesta a participat la inaugurarea celui de-al patrulea centru de numărare şi sortare a ambalajelor din cadrul Sistemului de Garanţie - Returnare (SGR), de la Otopeni.

"Am promis că vom lăsa o Românie mai curată decât am găsit-o şi de la lună la lună se întâmplă acest lucru. Fără îndoială că cifrele prezentate deja sunt impresionante: 160 de milioane de ambalaje colectate în luna aprilie înseamnă 160 de milioane de PET-uri, mai puţine în gropile de gunoi, în albiile râului, în păduri sau în natură, în general (...) Când mi s-a spus că, pe 7 mai, am colectat aproape zece milioane de ambalaje, n-am putut decât să mă bucur. Cu această ocazie, îmi permit să fac şi un pronostic. Sunt convins că, în luna mai, vom depăşi bariera de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o lună, la fel cum mă aştept ca sistemul să crească în fiecare zi, dincolo de un mediu mai curat. Bineînţeles că trebuie să vorbim şi despre oportunităţile de natură economică pe care Sistemul Garanţie-Returnare le aduce. Cele 150 de locuri de muncă de aici, în Otopeni, la care se adaugă probabil alte sute de locuri într-o industrie orizontală, care pleacă de la colectare şi se termină la reciclarea acestor ambalaje, discutăm despre investiţii, despre oportunităţi de business, lucru care nu poate decât să întregească acest efort de mediu pe care îl facem în fiecare zi", a afirmat Fechet.

Oficialul a punctat, totodată, faptul că SGR înseamnă o iniţiativă a Ministerului Mediului "care a schimbat viaţa fiecăruia dintre noi".

"Cred că acest sistem este unul dintre puţinele lucruri care pe care le-am făcut la Ministerul Mediului şi care au schimbat viaţa fiecăruia dintre noi (...) Sunt convins că vom reuşi. Am testat cu bucurie şi un aparat de colectare automat "bulk", cum îi spunem noi, din acela unde verşi sacul cu PET-uri şi ţi le numără automat. Aşadar, suntem pe drumul cel bun, suntem în traiectoria pe care o aşteptam şi haideţi să rămânem în continuare în hora reciclării şi să transformăm România într-o ţară mai verde şi mai frumoasă", a transmis ministrul de resort.

Centrul de numărare şi sortare a ambalajelor SGR, deschis marţi în Otopeni, se alătură celor trei deja deschise, până în prezent, în judeţele Cluj, Timiş şi Braşov.

Te-ar putea interesa și: