Criza energetică rămâne principala problemă a marii industrii, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a avut o întâlnire cu reprezentanţii industriei din România şi specialişti din cadrul autorităţii centrale, potrivit Agerpres.
"Un loc de muncă în industrie generează alte 8 locuri de muncă în economie, iar acest lucru ne obligă să promovăm măsuri de protecţie şi sprijin pentru marii operatori industriali din ţara noastră. Criza energetică rămâne principala problemă a marii industrii. În acest context, am solicitat reprezentanţilor consumatorilor energo-intensivi o întrevedere la Ministerul Economiei în cadrul căreia am discutat atât despre efectele generate de criza energetică, cât şi despre impactul generat de reglementarea pieţei de energie, o măsură guvernamentală ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023", a spus Spătaru.
El a precizat că Ministerul Economiei a jucat un rol important în gestionarea impactului crizelor suprapuse asupra industriei, iar următorul pas va fi o întâlnire "faţă în faţă a marilor consumatori cu reprezentanţii sectorului energetic" .
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis AGERPRES, discuţiile de la Ministerul Economiei au vizat, pe lângă criza energetică, şi teme precum competitivitatea, rezilienţa şi Cadrul temporar de criză extins al Comisiei Europene.
În cadrul întrevederii, Florin Spătaru a subliniat necesitatea unui parteneriat solid al industriei cu Ministerul Economiei.
"Doar aşa vom putea genera politici publice pragmatice şi adaptate viitorului economic. Este nevoie de o viziune aparte în comparaţie cu ceea ce marii operatori au experimentat în ultimii 30 de ani. Astfel vom demonstra că am învăţat din lecţia crizelor suprapuse din ultimii trei ani", a susţinut ministrul Economiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii industriei au precizat că măsurile propuse privind reglementarea pieţei şi plafonarea preţului la energia electrică reprezintă soluţii în ceea ce priveşte escaladarea preţului, însă, la fel de importantă este şi predictibilitatea contractelor pe termen lung, având în vedere că doar aşa poate fi asigurată competitivitatea pe piaţa europeană şi nu numai.