Mesele de sărbători se vor scumpi cu 30% față de anul trecut. La ce prețuri ne putem aștepta?

Mesele de sărbători vor costa mai mult anul acesta. Preţul unui kilogram de carne de porc va ajunge să coste cu aproape 30% mai mult. De asemenea, producătorii admit că vor exista scumpiri, însă nu de speriat. 

Agricultorii anunță prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie, dar și de pesta porcină. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. 

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, a declarat, la TVR Info, că prețul va fi totuși dictat de puterea de cumpărare a românilor, pentru că prețul cărnii nu va putea crește, dacă nu va mai putea fi vândută.

Porcul de Crăciun ar putea costa şi de 3 ori mai mult. Fleica de porc se vinde, în medie, cu 20 de lei kilogramul, iar ceafa de porc poate ajunge până la 32 de lei.

În România există două piețe paralele, piața comercială de carne vândută legal către fluxul de carne normal și aici ne integrăm noi, la ora actuală luăm carnea în viu, de la poarta fermei cu 8,5 lei pe kilogram. Cea de-a doua piață este piața gospodăriilor populației care la rândul ei vinde către piață, dar într-o manieră neorganizată, dar in care prețul este undeva la 12, 13 lei, deoarece are un contact direct cu consumatorul, noi nu avem acest contact, vindem către abatoare, abatoarele către procesatori și către retaileri. La cest moment, în comerțul civilizat doar 20% din carnea din galantar este din producția internă, arată Ioan Ladoși pentru TVR INFO.

Expertul atrage atenția și asupra lipsei de protecție din partea autorităților în fața răspândirii pestei porcine africane, prezentă la noi în țără de cinci ani.

Doar anul trecut, efectivele de carne au scăcut cu circa 40%. Într-un context în care autoritățile nu fac nimic ca să protejeze aceste ferme, cine este în continuare suficient de inconștient să facă investiții în aceste ferme, spune Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

În opinia lui Ioan Ladoși, carnea va fi suficientă în perioada sărbătorilor de iarnă, dar ea va ajunge în galantarele magazinelor cu 30% mai scumpă comparativ cu anul trecut.

Te-ar putea interesa și: