Marcel Boloş, la Napoca Live: România trebuie să facă modificări în PNRR. În 2026 vom avea o notă de plată usturătoare

În cadrul emisiunii de la Napoca Live, Legal 100%, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că România se află în întârziere cu implementarea proiectelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Acesta a menţionat că România va primi în 2026 o notă de plată usturătoare dacă nu vor avea loc modificări în PNRR. VEZI AICI EMISIUNEA.

“Acum este prima şi ultima noastră şansă de a modifica PNRR. Am avut o discuţie cu Prim-Ministrul şi am încercat să-i explic că acolo unde nu putem implementa proiectele pentru că suntem în întârziere, mai bine să renunţăm la aceşti bani până nu este prea târziu. 

Anul 2026 şi ulterior 2029, pentru politica de coeziune, vor fi ani cu o notă de plată usturătoare pentru România, pentru că acolo unde va fi lipsă de performanţă, acolo unde proiectele nu se vor implementa va fi o problemă. Vedem cum proiectele de infrastructură, de transport au suferit întârzieri.

Acum e o perioadă în care vedem ce vrem să modificăm în PNRR. Putem avea un succes dacă facem asta bine. E o oportunitate unică pe care o avem”, a anunţat Boloş, la Napoca Live.

Propunerile pentru modificări vor putea fi trimise Comisiei Europene până la 30 aprilie. Comisia va avea două luni la dispoziţie pentru a lua o decizie.

Ministrul Boloş anunţa în luna februarie 2023 că există 4 modificări pe care România trebuie să le facă în PNRR, potrivit Economedia.ro:

  • Prima modificare este cea determinată de reducerea grantului alocat României, pentru că datorită creşterii economice pe care a avut-o România în anul 2021 faţă de anul 2020 trebuie să fie redus bugetul alocat grantului cu suma de 2,1 miliarde euro.
  • A doua modificare vizată este cea referitoare la creşterea preţurilor la materiale şi costul utilităţilor publice pentru proiectele de infrastructură, care are un impact de 2,2 miliarde euro.
  • A treia modificare importantă este cea referitoare la adiţionarea capitolului REPowerEU şi a investiţiilor componente din acest capitol, România beneficiind de un grant suplimentar de 1,4 miliarde euro pentru proiecte care privesc independenţa energetică a României.
  • Ultima propunere de modificare se referă la plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile.

Te-ar putea interesa și: