Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a participat la o întâlnire de lucru organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru a pune bazele acordului de parteneriat pentru realizarea Cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, a anunţat marţi ministerul de resort.
Conform sursei citate, cloud-ul de date este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, fundamental pentru transformarea digitală.
De asemenea, în cadrul şedinţei de lucru, s-a decis efectuarea demersurilor pentru înfiinţarea unei Agenţii Regionale de Investiţii şi Inovare, în regiunea Nord-Vest.
La şedinţă, găzduită în Sala Mare a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, au participat preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, preşedintele CJ Satu Mare, Csaba Pataki, preşedintele CJ Maramureş, Ionel Bogdan, vicepreşedintele CJ Sălaj, Szilagy Robert Istvan, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, experţi din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Autorităţii pentru Digitalizarea României.
"Este un început de drum pentru ceea ce înseamnă transformare digitală la nivel regional. Acest cloud va fi inima care bate pentru digitalizare. Adevărata digitalizare se poate realiza dacă reuşim interoperabilitatea bazelor de date, fiind o măsură prin care venim în sprijinul autorităţilor publice locale pentru a dezvolta infrastructura şi serviciile software. Realizarea acestui cloud regional este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu cloud-ul guvernamental, la care am lucrat când eram ministrul al Digitalizării. În final, în relaţia cu instituţiile locale, cetăţenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi şi nu se vor mai deplasa la instituţii pentru a obţine documente. Dacă vreţi, este încă un mod clar prin fondurile europene simplifică şi îmbunătăţesc viaţa oamenilor. Apreciez şi salut implicarea şi deschiderea tuturor Consiliilor Judeţene de la nivelul regiunii Nord-Vest, pentru ca acest deziderat să devină realitate", a transmis ministrul Marcel Boloş, potrivit Agerpres.
Scopul principal al cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituţii în parte).
Astfel, se vor reduce costurile şi va creşte calitatea activităţilor sectorului public, în ceea ce priveşte prestarea serviciilor publice şi accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.
Acesta va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.
Printre beneficiile concrete pentru cetăţeni se numără: acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetăţeanul să se deplaseze la instituţie, reducerea greutăţii birocratice şi facilitarea interoperabilităţii cu instituţiile relevante - practic realizarea cerinţelor/specificaţiilor tehnice minime necesare lansării achiziţiei pentru dezvoltarea soluţiilor software, istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală.
Totodată, cetăţenii beneficiază de transparenţă în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.
Cloud-ul regional va fi complementar Cloud-ului guvernamental, livrabilul fundamental al investiţiilor în transformarea digitală a României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) Componenta 7 - Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură şi consolidată instituţiile administraţiei publice centrale.
Cloud-ul Regional va fi finanţat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027- Prioritatea 2 - O regiune cu localităţi SMART -, pentru care Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.
Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro şi are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetăţenilor, al companiilor, al organizaţiilor de cercetare şi al autorităţilor publice, din care 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.