România are nevoie de investiţii masive în domeniul distribuţiei, pentru a avea o tranziţie energetică bine construită şi dezvoltată, a declarat, luni, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, Lorant Antal.
"Sectorul energetic are trei componente importante: capacitate de producţie, capacitate de distribuţie şi capabilitate de apărare. La acest capitol, România cred că stă bine, dar componenta de distribuţie, dacă vrem să avem o tranziţie energetică într-adevăr bine construită şi dezvoltată, are nevoie de investiţii masive în domeniul distribuţiei. La acele discuţii de la Cluj, de anul trecut, când era tema principală Cybersecurity, am avut şi o declaraţie privind securitatea cibernetică a domeniului energetic din România, când am spus că aceasta este în ceaţă. Când am făcut această declaraţie, am spus-o bazat pe o situaţie reală la vremea respectivă, unde mai ales companiile cele mai importante din domeniul energetic, şi aici ne referim în principal la companiile de distribuţie, aveau probleme la acest capitol, pentru că nu au investit cât ar fi trebuit să investească în securitatea cibernetică. Bineînţeles, exista şi o problemă în ceea ce priveşte recunoaşterea acestor costuri de investiţii în securitate cibernetică de către ANRE", a spus oficialul.
Potrivit sursei citate, până la acest moment, nu au existat probleme majore în sistemul energetic naţional, semn că instituţiile specializate în securitate cibernetică şi-au făcut treaba.
"Ştim cu toţii că erau incidente şi sunt incidente în acest sens, dar deocamdată acele instituţii care au în grijă securitatea cibernetică şi-au făcut treaba şi nu am avut probleme majore în domeniul energetic, să avem "black out" din cauza atacurilor cibernetice. Un lucru este cert: este nevoie de îmbunătăţire. Trebuie să discutăm despre problemele existente în acest sens şi trebuie să venim cu soluţii", a menţionat Lorant Antal.
Digitalizarea sectorului energetic şi consolidarea securităţii cibernetice în domeniu reprezintă principalele teme care vor fi abordate luni în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia Focus Energetic, sub patronajul Ministerului Energiei şi în parteneriat cu Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat.