Locuinţele s-au scumpit serios în anul 2020 şi la nivel naţional suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lunii decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.
Directorul de marketing dintr-o agenţie imobiliară Daniel Crainic a declarat faptul că anul 2020 a fost unul foarte bun pentru piaţa imobiliarelor din România, chiar dacă au apărut obstacole din cauza epidemiei de coronavirus. Acesta a spus că în continuare Clujul se află în fruntea clasamanetului scumpirilor locuinţelor.
"În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretenţiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de faţă, cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020. Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piaţa imobiliară. Cererea s-a menţinut la nivel ridicat în special în a doua jumătate a anului. Diferenţe anuale pozitive pot fi observate în toate cele şase centre regionale, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se şi de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureştiul se află la polul opus", a precizat Daniel Crainic, director de marketing la o agenţie imobiliară.
Astfel că, în continuare Clujul a consemnat, dintre marile centre regionale, ce mai semnificativă marjă de creştere a preţurilor apartamentelor. În luna decembrie 2020, indicele agenţiei de imobiliare s-a menţinut la nivelul din noiembrie, respectiv 1.840 de euro pe metru pătrat, însă în condiţiile unui avans de 7,5% faţă de începutul anului (când pretenţiile vânzătorilor se situau la 1.712 euro pe metru patrat).
Apartamentele vechi din oraş au ajuns la o valoare de 1.795 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un plus de 3,2% la 12 luni (de la 1.739 de euro pe metru pătrat). Locuinţele nou-construite au înregistrat, în aceeaşi perioadă, o creştere semnificativ mai mare, în cuantum de 11,5%, de la 1.691 la 1.886 de euro pe metru pătrat.