Industria turismului s-a apropiat anul trecut de rezultatele obţinute în anul record 2019

Industria turismului a înregistrat, în 2022, o adevărată creştere a cererii pentru călătorii şi s-a apropiat de rezultatele obţinute în anul record 2019, arată o analiză publicată de o agenţie online de turism.

În medie, românii şi-au rezervat călătoriile cu aproape 40 de zile înainte şi au petrecut în jur de 6 zile în străinătate. City break-urile s-au impus definitiv în planurile de călătorie ale românilor, iar frecvenţa lor a fost dublă faţă de cea a călătoriilor mai lungi.

Conform sursei citate, primele cinci poziţii în clasamentul celor mai populare destinaţii pentru români în 2022 nu s-au schimbat semnificativ, deşi printre primele 10 se regăsesc şi ţări care au fost mai puţin populare până acum.

"Italia, aflată de ani de zile în topul preferinţelor clienţilor români ai eSky.ro, s-a clasat pe primul loc. Românii au zburat cel mai des spre Milano, Roma, Bologna şi Veneţia. Imediat după Italia, în clasament se află Marea Britanie, care şi-a păstrat poziţia din 2021. Putem observa că românii zboară în continuare cel mai des spre Londra, capitala Regatului Unit ocupând locul 1 în topul oraşelor. Un alt oraş britanic vizitat des de români este Birmingham", susţin autorii cercetării realizată de agenţia eSky.

Totodată, următoarea în clasament este Germania. "Patru oraşe au intrat în top 20, primul fiind Dortmund, urmat de Frankfurt, Munich şi Memmingem. Poziţia a 4-a a clasamentului ţărilor este ocupată de Spania, cu Madrid şi Barcelona situându-se, la rândul lor, pe 2 din cele 10 poziţii din clasamentul oraşelor preferate. Urmează Franţa (locul 5), care şi-a păstrat poziţia din 2021. De-a lungul anului 2022, utilizatorii esky.ro au zburat cel mai des spre Paris, care este şi singurul oraş francez din top 20", se precizează în analiză.

În a doua jumătate a clasamentului se află Belgia, Irlanda, Olanda, Austria şi Grecia.

Anul trecut, românii au rezervat călătoriile cu avionul cu mai mult timp în avans decât în 2020 şi 2021. Pentru zborurile internaţionale, de exemplu în Europa, rezervările au fost făcute, în medie, cu aproximativ 32 de zile înainte - o creştere cu o săptămână faţă de 2021. În ceea ce priveşte zborurile intercontinentale, perioada a oscilat la 45 de zile, adică cu 8 zile mai mult decât în 2021, notează Agerpres.

Anul trecut, tarifele biletelor de avion au crescut cu aproximativ 38% faţă de 2021, din cauza scumpirii combustibilului pentru avioane, o urmare a războiului de la graniţa de est. Cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată pe segmentul zborurilor internaţionale - de exemplu în Europa - preţul mediu al unui bilet de avion majorându-se cu 27%. Mai puţin costisitoare au fost călătoriile continentale, preţurile crescând cu o medie de 17%.

"Preconizăm că preţurile vor scădea uşor în 2023, comparativ cu 2022. Asistăm deja la primele impulsuri de reducere a inflaţiei, preţul combustibilului pentru avioane scăzând în mod dinamic", a declarat Izabela Matei, purtător de cuvânt eSky.ro.

Te-ar putea interesa și: