Eurostat: Românii plătesc printre cele mai mici preţuri la energie din UE

 

Românii plătesc printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la energie electrică şi gaze naturale, potrivit Eurostat, o nouă confirmare a faptului că schema de sprijin a consumatorilor funcţionează, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Conform datelor publicate joi de Oficiul de statistică al Uniunii Europene, citate într-un comunicat al Ministerului Energiei, preţul gazelor naturale pentru gospodăriile din România (0,0563 euro/kWh) a fost al 3-lea cel mai mic preţ din UE şi la jumătate faţă de preţul mediu înregistrat la nivelul Uniunii (0,1125 euro/kWh). Totodată, la energie electrică, preţul plătit în România (0,1782 euro/kWh) a fost al cincilea cel mai mic preţ din UE şi mult sub media europeană (0,2847 euro/kWh).

"Avem încă o confirmare că schema de sprijin a consumatorilor de energie din România funcţionează. Eurostat confirmă că românii plătesc printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. Am prelungit schema şi ţinem sub control preţurile la energie electrică şi gaze naturale până la 31 martie 2025. Deci, practic protejăm populaţia şi firmele de posibilele fluctuaţii de preţ inclusiv pentru iarna viitoare,", a declarat ministrul Energiei, în comunicatul citat.

Cele trei ţări cu cele mai mici preţuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE, în a doua jumătate a anului 2023, au fost Ungaria, Croaţia şi România. Pentru economie, consumatorii noncasnici, România s-a situat pe locurile 3-4 cu cel mai mic preţ, în funcţie de anumite segmente de consum. Pentru gospodăriile din UE, preţurile la energie electrică în a doua jumătate a anului 2023 au fost cele mai mici în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croaţia şi România.

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe parcursul anului 2022, arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform acestor date, în al doilea semestru din 2023, preţul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut până la 28,5 euro pentru 100 kWh, comparativ cu 29,4 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut.

De asemenea, preţul mediu la gaze pentru consumatorii casnici s-a redus în al doilea semestru al anului trecut până la 11,3 euro pentru 100 kWh, comparativ cu 11,9 euro pentru 100 kWh în prima jumătate din 2023. Eurostat subliniază că pentru consumatorii industriali scăderea este mai pronunţată, ceea ce a creat condiţii mai bune pentru industrie.

În rândul statelor membre, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au scăzut în 13 ţări UE în a doua jumătate a anului trecut, dar au crescut în alte 13 state. Pentru consumatorii industriali preţurile au scăzut în 17 ţări membre.

Calculate în moneda naţională, cele mai mari creşteri de preţuri la electricitate au fost înregistrate în Ţările de Jos (86,3%), Cehia (81,9%) şi Polonia (26,93%). De cealaltă parte, cele mai semnificative scăderi de preţuri la electricitate au fost înregistrate în Danemarca (minus 39,3%), Spania (minus 29,9%) şi Belgia (minus 15,8%).

Oficiul european de statistică precizează faptul că în România nu a putut fi făcută o comparaţie din cauza faptului că în 2022 a utilizat o metodologie de calcul diferită.

Exprimate în euro, cele mai mici preţuri la electricitate pentru consumatorii casnici erau înregistrate în a doua jumătate a anului trecut în Ungaria (0,1132 euro per KWh), Bulgaria (0,1192 euro) şi Malta (0,1279 euro). La polul opus, cele mai ridicate preţuri se înregistrau în Germania (0,4020 euro per KWh), Irlanda (0,3794 euro) şi Belgia (0,3778 euro).

La gaze naturale, în perioada cuprinsă între al doilea semestru din 2022 şi a doua jumătate a anului trecut, preţurile calculate în monedele naţionale au crescut cel mai mult în Lituania (67,7%), Polonia (24,3%) şi Slovacia (22,4%) şi au scăzut cel mai mult în Grecia (minus 42,1%), Danemarca (minus 41,3%) şi Bulgaria (minus 40,1%).

Oficiul european de statistică precizează faptul că în România nu a putut fi făcută o comparaţie din cauza faptului că în 2022 a utilizat o metodologie de calcul diferită.

În total, preţurile la gaze pentru consumatorii casnici au scăzut în 12 ţări UE şi au crescut în 12 state. Pentru consumatorii industriali preţurile la gaze au scăzut în majoritatea ţărilor, cu excepţia a trei state membre, ceea ce indică o tendinţă clară descrescătoare.

Exprimate în euro, cele mai mici preţuri la gaze pentru consumatorii casnici erau înregistrate în a doua jumătate a anului trecut în Ungaria (0,0335 per KWh), Croaţia (0,0435 euro) şi România (0,0469 euro). La polul opus, cele mai ridicate preţuri se înregistrau în Suedia (0,2070 per KWh), Irlanda (0,1415 euro) şi Ţările de Jos (0,0802 euro).

Te-ar putea interesa și: