Emanuel Botezatu: Nu este uşor să accesezi fonduri europene. Trebuie identificate bine obiectivele înainte de a le accesa

În cadrul emisiunii România 4.0 de la NapocaFM, marketing manager-ul la RCG Consulting Group, Emanuel Botezatu a precizat că, există mai multe categorii de fonduri nerambursabile.

“Uitându-ne într-un mod mai general la acest domeniu al finanțărilor nerambursabile deși cea mai mare parte a acestor fonduri vin de la Bruxelles, putem identifica și alte surse, fonduri norgeviene, fonduri elvețiene. La acestea se pot adăuga fondurile neguvernamentale, cele care sunt finanțate direct de la bugetul de stat și aici este foarte cunoscut programul Start Up Nation. Din punctul meu de vedere e mai puțin relevantă sursa de finanțare, cât modul în care putem rezolva nevoile beneficiarului. Eu ca beneficiar am nevoie să realizez în primul rând niște obiective de investiții, de regulă mă interesează mai puțin cum se numește programul cât mă interesează să mă ajute”, a declarat Emanuel Botezatu.

De asemenea, Emanuel Botezatu e precizat că, în România au existat pe perioada pandemiei programe de finanţare care să ajute mediul privat afectat.

“Au fost programe de finanțare gândite special pentru a spijini mediul privat afectat de pandemie. Implementarea acestor măsuri a lăsat însă de dorit. A fost vorba de o măsură care se adresa firmelor fără angajați, acelea puteau să solicite un microgrant de 2000 de euro, a mai fost un program pentru capital de lucru care se adresa zonei HoReCa, transporturi plus altor domenii conexe și care au avut cel mai mult de suferit de pe urma sistării activității. A mai fost grantul 3 unde se ofereau fonduri de până la 200.000 de mii de euro pentru IMM-uri și aici intrau foarte multe domenii de activitate, nu doar cele care ar fi fost afectate de criză. În privința grantului 3 eșecul administrativ este unul răsunător în sensul că am avut o sesiune în decembrie-ianuarie care ulterior a fost anulată inclusiv din cauza unor suspiciuni de fraudă. Teoretic ar trebui să se redeschidă, nu avem însă o dată. Pornim de la zero din nou. Este undeva într-o zonă gri viitorul acestui program. În legătură cu grantul 2 cel cu capital de lucru acolo banii vin, dar vin greu. Încă nu sunt achitate sumele pentru toți beneficiarii care au fost selectați. E vorba și de un număr de peste 20.000 mii de beneficiari. Prin urmare evaluarea pe care o putem face este una amestecată”, a declarat Emanuel Botezatu.

Marketing manager-ul la RCG Consulting Group, Emanuel Botezatu a menţionat că, nu este uşor să accesezi fonduri europene.

“Nu este ușor să accesezi fonduri europene, dar în același timp este cât se poate de realizabil. Trebuie să ne identificăm bine obiectivele înainte de a urma acest proces de accesare a fondurilor. Nu recomand strategia de a vedea fondurile ca un scop în sine ci doar ca pe un mijloc de a ne atinge obiectivele. Vorbim de un proces competitiv.

Nu există un set de condiții generale care să fie valabile pe toate programele. Sunt într-adevăr linii de finanțare unde s-a pus accentul pe crearea de locuri de muncă. Fiind niște programe și foarte populare există acest ecou în piață că ni se cere să angajăm persoane ca să primim fonduri europene. Informaţia este valabilă strict în contextul acelui program, de exemplu Start Up Nation”, a declarat Emanuel Botezatu.

Emanuel Botezatu a spus că, România va primi 30 de miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

“România a părut mai interesată să complice lucrurile față de celelalte țări care au aderat. Nu pot decât să speculez. Cred că este o inerție a actului administrativ. Aceasta este cultura noastră organizațională. Suntem mai atenți ca documentele să fie în regulă și mai puțin de ceea ce se întâmplă în viața reală.

România va beneficia de 30 de miliarde de euro prin PNRR.

Suma aceasta este aproape la fel de mare ca întreaga sumă alocată pe perioada 2014-2020”, a declarat Emanul Botezatu la NapocaFM.

RCG CONSULTING GROUP şi-a început activitatea în anul 2005, specializându-se în domeniul vast al programelor de finanţare din fonduri europene.

Echipa RCG este caracterizată prin profesionalism, corectitudine, responsabilitate şi implicare maximă în proiectele desfăşurate.

Experienţa acumulată în activităţi de consultanţă în management şi afaceri, elaborare şi implementare cu succes de proiecte, îi face pe cei de la RCG CONSULTING GROUP încrezători în forţele proprii şi dornici de a sprijini potenţialii clienţi în vederea obţinerii de finanţări europene.

RCG CONSULTING GROUP este o echipă de specialişti cu studii economice şi studii europene, cu expertiza demonstrată în elaborarea şi mangement de proiecte europene în mediul public şi privat, familiarizată atât cu nevoile potenţialilor beneficiari cât şi cu nemulţumirile întâmpinate de aceştia în demersul lor de a accesa fonduri europene.

 

Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/NapocaLive/videos/177117080962210

Te-ar putea interesa și: