Efectele războiului din Ucraina pe piața imobiliară din România s-au făcut simțite imediat după declanșarea conflictului.
Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca a realizat un grafic al evoluției prețurilor și tranzacțiilor din marile orașe ale țării.
"Primele date despre piața imobiliară după începutul războiului din Ucraina arată că atât prețurile, cât și volumele de tranzacții accelerează, sugerând că populația se îndreaptă spre imobiliare ca o investiție de refugiu în fața inflației", transmit economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.
Cele mai mari creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară au fost înregistrate în Cluj-Napoca +4,2%, în Brașov +2,7% și în București +2,4%. Prețurile s-au majorat și în Constanța, cu 1,1% și cu 0,2% în Timișoara.
„Declanșarea războiului în Ucraina și declanșarea sancțiunilor asupra Rusiei au dus deja la majorarea fără precedent a prețurilor la cereale, gaze naturale, energie electrică, materii prime etc. Domeniul imobiliar este interconectat și dependent de toate aceste fenomene, așadar cu siguranță nu are cum să nu fie afectat. Pe termen scurt, cel mai probabil va scădea cererea și intenția de cumpărare. De fapt, pot chiar să confirm deja că în urma discuțiilor cu mai mulți colegi, sunt multe tranzacții care erau programate să se finalizeze în această perioadă și care, fie s-au amânat până la finalizarea războiului și lămurirea situației, fie s-au anulat cu totul”, a declarat Vlad Gheorghiu, Realtor și consultant imobiliar, membru APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România), afiliat NAR (National Association of Realtors din SUA), potrivit economica.net.
În ceea ce privește ultimii doi ani, martie 2022 vs martie 2020, datele economiștilor de la UBB arată o creștere medie a prețului apartamentelor pe metrul pătrat de 19% la nivel național. Între marile orașe, cea mai mare creștere a marcat Brașovul +30%, urmat de Cluj-Napoca +28%, București +18%, Constanța +16% și de Timișoara, cu o creștere de 11%, potrivit Ziua de Cluj.
Cluj-Napoca rămâne cea mai scumpă piață rezidențială a țării, cu o medie de 2.330 de euro per m2 în martie. Pe locul doi în clasamentul marilor orașe vine Capitala cu o medie de 1.648 euro per m2, Brașovul e pe trei cu 1.556, urmat de Constanța - 1.451și Timișoara, cu 1.450 euro/m2.
În ceea ce privește tranzacțiile, în luna martie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, peste 72.000 de imobile, cu 13.460 mai multe față de luna februarie, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În martie 2022 numărul tranzacțiilor a fost cu peste 23.000 mai mare față de perioada similară a anului 2021.