Cum să investești inteligent la bursă? Află de la Paul Maior - președintele Invest Club

În ultima perioadă se discută despre randamente importante pe bursa de valori Bucureşti. Piaţa de capital din România a fost promovată la statutul de „piaţă emergentă”. Această decizie a fost luată de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel declara la acel moment că promovarea României la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic, pentru piaţa de capital, echivalentul aderării României în UE. Promovarea este considerată importantă deoarece noul statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii.

În cadrul emisiunii România 4.0 de la NapocaFM, preşedintele Invest Cluj, Paul Maior a vorbit despre această schimbare.

“Odată cu creșterea pieței de capital din România am avut parte de din ce în ce mai multe listări pe bursă, de din ce în ce mai mulți investitori și atunci lichiditatea a început să crească și atunci fondurile mari de investiții au început să se uite spre piața de capital din România. Este un lucru foarte important acest lucru. Noi suntem acum la statutul de piață emergentă secundară. În perioada următoare, sper la anul, că vom avea parte de listarea Hidroelectrica, care e cea mai profitabilă companie din România. Va fi o listare de cred că cel puțin 7 miliarde de euro. Acest lucru va crește probabil și lichiditatea și numărul de investitori de afară. Dacă vom trece la piața emergentă, putem ajunge la piață dezvoltată”, a declarat Paul Maior.

Cum să îţi investești inteligent banii?

“Ultimii doi ani au fost foarte buni pentru bursă și atunci eu am încercat să îmi organizez portofoliul în așa fel încât să am un apetit de risc ceva mai ridicat, adică m-am dus spre acțiuni. Am și niște investiții în fonduri de investiții. În rest îmi investesc banii în companii, atât pe piața de capital din România, cât și pe piața de capital internațională. Mai am investiții și în ETF, mai am și câteva investiții cu levier. Mai am și o parte de portofoliu pe zona de crypto.

Eu când aleg să investesc într-o companie sau mă gândesc în ce companii să investesc în primul rând mă uit cât mai fundamental pe acea companie. Mă uit pe site-ul companiei, văd cu ce se ocupă. Văd ce produse are, dacă produsele potențiale se vor vinde, dacă au un potențial de creștere a cererii pe acea piaţă. Mă uit la management, ce experiență are. Mă uit spre cifre. Tot felul de cifre care mă ajută să văd cât de sănătoasă este compania respectivă și ce potențial are pe viitor”, a declarat Paul Maior la NapocaFM.

Întrebat fiind care sunt paşii pe care un nou investitor pe bursă trebuie să îi facă, Paul Maior a precizat că, “orice persoană care este interesată să înceapă să investească la bursă trebuie să încerce să se educe. Să vadă despre ce este vorba pe piața de capital. Toate acestea le poate învăța de pe internet sau să facă parte dintr-un club de investitori. Poate să înceapă să investească cu o sumă mai mică de bani pe care să o investească constant”.

Te-ar putea interesa și: