Claudia Paven, despre controlul fiscal: Se poate amâna dacă există un motiv

În cadrul emisiunii, Profesionist în contabilitate de la NapocaFM, expertul contabil şi fondatorul Global Solutions Fiscal, Claudia Paven a vorbit despre controlul fiscal.

“Controlul fiscal se realizează de către ANAF pentru a vedea conformarea persoanelor juridice și fizice la plata taxelor și impozitelor.

Prima etapă a controlului fiscal este cea de primire a avizului de inspecție fiscală. Avizul de inspecție fiscală se trimite cu 30 de zile înainte, pentru contribuabilii mari și cu 15 zile înainte pentru ceilalți contribuabili”, a spus Claudia Paven.

Care este durata unui control fiscal?

“Pentru contribuabilii mari 180 de zile și pentru contribuabilii mijlocii 90 de zile și pentru ceilalți contribuabili 45 de zile. Dacă se prelungește acest control și durează mai mult decât dublul zilelor nu mai este valabil. De exemplu am o microîntreprindere, o verific pe 45 de zile, dar mă extind pe 90 de zile e în regulă, dar dacă mă extind pe 91 de zile, nu mai este valabil”, a precizat expertul contabil.

Controlul fiscal se poate amâna, însă trebuie să existe un motiv, spune expertul contabil.

“În primul rând antreprenorii trebuie să colaboreze cu organul fiscal. E importat să răspundă la toate întrebările. Să pună la dispoziție toate documentele de care aceștia întreabă, să le arate spațiile de lucru, de producție și să răspundă în general la toate cerințele.

Amânarea controlului fiscal se poate face doar în momentul în care primești avizul de inspecție fiscală. Dacă vorbim de suspendare, se poate suspenda o singură dată de către persoanele juridicare care sunt supuse controlului și se poate suspenda de organul fiscal atunci când este necesară obținerea unor informații suplimentare. Dacă amânarea este făcută din partea societății deja există dubii, dacă nu dai un motiv clar. Dacă ești foarte sincer, se poate. În cazurile în care nu ai un motiv, nu eşti bine văzut, ești suspect din start. Riști să fii trecut în altă categorie.

Amânarea controlului fiscal în pandemie s-a făcut. Nu s-au efectuat controale în timpul pandemiei. Majoritatea au fost amânate până după pandemie”, a declarat Claudia Paven la NapocaFM.

Global Solutions Fiscal vine în sprijinul anteprenorilor prin transpunerea unui limbaj de specialitate întru-unul pe inţelesul tuturor utilizatorilor de informaţii contabile şi fiscale.

Din grija pentru client şi după ani de experienţă, cei de la Global Solutions Fiscal au învăţat/înţeles că serviciile de contabilitate, consultanţă fiscală, resurse umane şi serviciile conexe personalizate pentru fiecare client în parte reprezintă motorul oricărei afaceri.

GFS lucrează cu clienți din toate domeniile de business intern şi internaţional: producţie, servicii, comerţ, construcţii, imobiliare.

Te-ar putea interesa și: