Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în 2021

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a înregistrat o creştere de 23,8%, în cursul anului trecut, faţă de 2020, în timp ce serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au majorat cu 45,9%, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în 2021, faţă de anul anterior, creşterea afacerilor din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, au fost influenţate activităţile derulate în: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+37,5%), comerţul cu autovehicule (+25,3%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+22,3%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+18,4%), scrie Agerpres. 

În acelaşi timp, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 45,9%, influenţată de activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+53,4%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+46,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+39%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+29%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+23,7%).

Raportat la intervalul decembrie 2021 - decembrie 2020, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a consemnat un salt de 14,7%, ca serie brută, respectiv de 14% ca serie ajustată.

Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri cu 97,5%, raportat la perioada de referinţă, datorită activităţilor de jocuri de noroc şi altor activităţi recreative (+247,1%), activităţilor agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+124,4%), activităţilor hotelurilor şi restaurantelor (+72,3%) şi activităţilor de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+29,6%). În schimb, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au scăzut cu 15,6%.

Ca serie ajutată, serviciile de piaţă prestate populaţiei a înregistrat afaceri în creştere cu 101,3%, în decembrie 2021, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent.

Potrivit INS, la nivel comparativ decembrie 2021 vs noiembrie 2021, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a scăzut cu 4,2%, ca urmare a rezultatelor din: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-16,6%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-9,3%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-9,2%). Pe de altă parte, comerţul cu autovehicule a crescut cu 0,6%.

De asemenea, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 0,5%, în intervalul de analiză.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, activităţile au crescut atât ca serie brută (+13,8%), cât şi ca serie ajustată (+2,2%).

Te-ar putea interesa și: