În urma unui studiu privind starea economiei s-a constatat faptul că, odată cu vaccinul anti-Covid-19 care a apărut, economia mondială, cât şi cea românească vor depăşi criza economică.
"Odată cu apariţia vaccinurilor anti-COVID, economia mondială şi implicit cea românească vor depăşi, treptat, criza economică fără precedent declanşată de pandemie. Capacitatea ţărilor de a depăşi criza în 2021 va fi determinată de eficienţa programelor de susţinere a economiilor, în care autorităţile vor juca un rol important", susţin autorii studiului.
România va beneficia de un pachet fără precedent de finanţare din partea UE, în valoare de 80 de miliarde de euro şi atunci perspectivele sunt pozitive.
"Percepţia mediului de afaceri arată în general un optimism moderat privind evoluţia economică din 2021. Revenirea va fi asimetrică. Pe lista sectoarelor care vor înregistra un avans semnificativ se află, în principal, cele care au performat şi în condiţiile lockdown-ului generat de pandemie, de la comerţul online la serviciile de curierat, construcţii, bricolaj şi electro-retail. Alături de acestea ne aşteptăm să vedem şi segmentul HORECA odată cu progresul campaniei de vaccinare şi ridicarea restricţiilor sanitare existente. Pe lista sectoarelor care vor înregistra o revenire ceva mai temperată se află business-urile din sectorul industrial, agricol (grav afectat de secetă în 2020), sectorul de evenimente, turismul şi transporturile, unde vor exista în continuare probleme, iar dinamica din aceste sectoare va fi influenţată de evoluţia comenzilor, de accesul la finanţare, de gestionarea a blocajului financiar etc", a declarat Cosmin Bucur, managing director în cadrul unei companii.
Se preconizează faptul că anul 2021 va fi mult mai bun din punct de vedere economic, decât anul 2020, însă economia îşi va reveni treptat.
"Conform barometrului, anul 2021 va fi mai bun din punct de vedere economic, decât 2020. Asta nu înseamnă că, odată cu depăşirea crizei sanitare, economia îşi va reveni rapid. Va dura o perioadă, pentru că multe dintre circuitele de aprovizionare s-au deteriorat în acest an, iar blocajul financiar s-a accentuat. Aşa se explică şi faptul că cele mai multe firme (61%) estimează că vor ajunge la nivelul cifrei de afaceri din 2019 abia în 2022", a declarat Claudiu Ghebaru, Senior Corporate Dealer în cadrul unei companii.
Întrebaţi la ce nivel vor bugeta cifra de afaceri a companiei în 2021 faţă de 2020, cei mai mulţi (61%) au afirmat că o vor menţine la nivelul anului 2020, prognozată înainte de criză, 19% estimează o creştere a cifrei de afaceri de 25%, în timp ce 18% se aşteaptă la un avans de până la 10 procente.